Moderna moet nog minstens 5 vragen beantwoorden over coronavaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA komt op woensdag 6 januari virtueel samen om het coronavaccin van Moderna te bespreken. De kans is groot dat het vaccin deze maand nog voorwaardelijk goedgekeurd wordt in de EU. In de VS heeft de tegenhanger FDA al een gelijkaardige goedkeurig gegeven. Het vaccin van Moderna wordt daar zelfs al toegediend.

In een persbericht van 31 december verwijst die onderneming Moderna naar een geslaagde studie die werd gepubliceerd in The New England Journal of Medecine (NEJM). De resultaten zijn gelijklopend met dat andere mRNA-vaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer.

Moderna geeft wel toe dat het nog minstens 5 belangrijke vragen moet beantwoorden. De eerste vraag is hoe lang het vaccin bescherming biedt tegen het nieuw coronavirus. Onderzoekers in dat artikel in NEJM verwijzen naar studies waarbij de effectiviteit van vaccins afneemt in de tijd. De bescherming zou dus uitgewerkt kunnen zijn na enkele maanden, maar het vaccin zou hypothetisch ook levenslang bescherming kunnen bieden. Daar bestaat vandaag geen duidelijkheid over.

De tweede vraag is of het Moderna Covid-19 mRNA-vaccin ook bescherming biedt tegen asymptomatische besmettingen. Tot slot is er ook meer informatie nodig over de veiligheid van het vaccin op lange termijn.

Daarnaast is ook de vraag naar VAED (Vaccine-associated Enhanced Disease) niet opgelost. Net zoals bij het vaccin van BioNTech is hiervoor meer tijd nodig. Ook de vraag of het vaccin de virusoverdracht tegenhoudt, is voorlopig onbeantwoord.

De fase 3 COVE (Coronavirus Efficiency) studie van Moderna is daarom nog steeds bezig en zal de deelnemers gedurende 2 jaar volgen. Moderna is ook bezig met een fase 2/3 studie van het Moderna COVID-19 vaccin in adolescenten van 12 tot 18 jaar. Bijkomend onderzoek is volgens de onderneming ook nodig voor zwangere vrouwen, kinderen en personen met een speciaal risico op het vlak van immuniteit. Kortom, ondanks de goedkeuring door de FDA zijn er nog veel onbekende parameters.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More