Misschien komt Covid-19 dan toch uit een Chinees lab in Wuhan

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Komt Covid-19 dan toch uit een Chinees laboratorium? Het voorbije jaar werd die hypothese nog afgedaan als een gekke samenzweringstheorie, maar dat is nu voorbij. Integendeel, de Amerikaanse president Joe Biden beval vorige week een diepgaander onderzoek naar de origine van het virus. Ondertussen houdt de WHO vol dat het ‘extreem onwaarschijnlijk’ is.

In april vorig jaar publiceerde Yuri Deigin, een Russisch-Canadees biotechneut, een erg opvallend artikel. De tekst van zo’n 16.000 woorden ging in groot detail in op de vraag of het Covid-19 virus in een laboratorium kan ontstaan zijn.
Uiteraard zorgden zijn woorden toen voor erg veel scherpe reacties.

“Toen ik het net naar buiten bracht, werd ik belachelijk gemaakt en aangevallen als een crackpot, een gekke vent die niet wist waar hij het over had”, vertelt Deigin vanuit Moskou. 

Deigin liet duidelijk verstaan dat ook hij aanvankelijk geloofde in de wetenschappelijke consensus. Die zegt: ‘Covid-19 is op natuurlijke wijze ontstaan, door menselijk contact met een besmet dier in Wuhan. Dat is namelijk de manier waarop dit soort virale uitbraken meestal gebeuren.’  

Maar, zei hij, nadat hij zich in het onderwerp had verdiept “werd het heel duidelijk dat het helemaal geen gekke hypothese is, geen gekke samenzweringstheorie.”

Voor alle duidelijkheid, de zogenaamde laboratorium-theorie is niet terug in het nieuws omdat er nieuwe bewijzen zijn gevonden. Maar wat wel veranderd is, is de oproep van de regering Biden en een hele resem wetenschappers om deze mogelijkheid alsnog grondig te onderzoeken. Want zelfs het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft toe dat dat nog niet gebeurd is.

Niet te hard van stapel

“Ik moet iedereen en zelfs mezelf eraan herinneren dat we nog ver verwijderd zijn van sluitende bewijzen”, zei Deigin. Met andere woorden, hij is erg voorzichtig om geen valse claims te doen. 

“Voorlopig is er alleen een reeks vreemde toevalligheden. Bijvoorbeeld dat drie van de eerste vier patiënten helemaal geen banden hadden met de markt waar het zogezegd allemaal begon. Bovendien zijn er dingen in de structuur van het CoV2-genoom, die lijken op manipulaties waarvan we weten dat virologen ze al herhaaldelijk in een lab hebben uitgevoerd.
Maar dus: toeval is geen bewijs.”

Maar al zijn voorzichtigheid ten spijt, in zijn tekst staan echt wel véél toevalligheden.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More