Minuut stilte is goed, diepgaande analyse nog beter

Koning Filip hield samen met premier Alexander De Croo een herdenkingsplechtigheid in Verviers, de Luikse gemeente die bijzonder zwaar getroffen is door de watersnood. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Waals minister-president Elio Di Rupo, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet, de gouverneur van Luik Hervé Jamar en burgemeesters van de getroffen gemeenten waren aanwezig. Het gezelschap sprak met delegaties van de brandweer, ambulanciers, de Civiele Bescherming, de politie en slachtoffers.

Er was ook een minuut stilte. Opvallend: een inwoner deed niet mee. Hij vertelde de Franstalige pers dat hij druk bezig was met opruimen en geen tijd had om die activiteit te staken. Andere inwoners stelden dat ze meer hadden aan de hulpverleners dan aan de hoogwaardigheidsbekleders die daar vandaag zijn. Impliciet is er dus zeker kritiek te horen op de overheden.

Die minuut stilte is zeker niet overdreven, maar belangrijker is dat er snel een diepgaande analyse gemaakt wordt van de gebeurtenissen. Er kan immers niet meer gesteld worden dat de mens helemaal en hulpeloos overgeleverd was aan de kracht van de natuur.

In Eupen werd immers een beslissing genomen met dramatische gevolgen om de kleppen van de stuwdam daar in een keer (op woensdag) te openen. Hierdoor werd een gigantische hoeveelheid water door de Vesder gejaagd met catastrofale gevolgen in Chaudfontaine, Pepinster, Trooz en Verviers als direct gevolg.

Volgens experts was het verstandiger geweest om vanaf maandag al de kleppen van die stuwdam geleidelijk te open. Hierdoor kon een ‘tsunami’ vermeden worden in de nacht van woensdag op donderdag.


Voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor de burgers die nog steeds in die Vesdervallei wonen en bij uitbreiding alle Belgen is het essentieel om dat beslissingsproces in Eupen van a tot z te kennen. Is daar een dramatische fout gemaakt? Door wie werd die beslissing genomen en waarom?

Tot slot is het even belangrijk om hieruit te leren. De dramatische gevolgen in de Vesdervallei enkel toewijzen aan de grote hoeveelheden neerslag is niet alleen dom, maar ook onjuist.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More