Minister Van Quickenborne ontgoochelt over Bende van Nijvel

Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) kreeg vandaag in de Commissie een vraag over de Bende van Nijvel. Dat is interessant aangezien hij nu verantwoordelijk is voor dat dossier als opvolger van Koen Geens.

De uitleg die de minister gaf, was ontgoochelend. Hij stelt dat het lot van de slachtoffers van de aanslagen van de Bende van Nijvel uiteraard belangrijk is. “Zoals u weet, ligt de voortgang van het onderzoek in de handen van het federale parket. U begrijpt dat ik het onderzoek alle kansen wil geven.” Ter info: de Bende sloeg toe in de eerste helft van de jaren ’80. 

De afname van DNA (van mogelijke verdachten) heeft volgens de minister vertraging opgelopen ten gevolge van de coronacrisis. Van Quickenborne: “Het is moeilijk te zeggen wanneer het gehele DNA-onderzoek zal aflopen, om verschillende redenen, naast de reeds bekende vertraging wegens de coronacrisis. Geen enkel personeelslid dat toegewezen werd aan de cel speurders voor de Bende van Nijvel werd verplaatst in het kader van de coronacrisis.”

Via het KB van 2017 werden een aantal terroristische aanslagen, zoals op het metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016, erkend als terreur. Sommigen zouden dat ook willen doen voor de overvallen van de Bende van Nijvel. Van Quickenborne: “Om daden als terreur te laten erkennen, moet er een hele procedure worden gevolgd. Het is niet evident – ik druk het zacht uit – om de feiten van de Bende van Nijvel te laten erkennen als terreurdaden, zolang het onderzoek geen opheldering heeft kunnen brengen. Ik zal uiteraard wel de mogelijkheden bekijken om de slachtoffers maximaal tegemoet te komen.”

Voor Van Quickenborne is het evident dat de regering het dossier zo veel als mogelijk vanuit de bril van de slachtoffers en de nabestaanden zal bekijken. “Wij kunnen maar amper beseffen welke impact het voor de slachtoffers moet hebben dat Justitie en politie er nog niet in slaagden om de daders voor de rechtbank te brengen.”

“Ik wil dus in de eerste plaats dat er maximale transparantie is ten aanzien van de slachtoffers, ook al geef ik er mij rekenschap van dat dat niet evident is, gelet op het geheim van het onderzoek, dat echt wel van belang is. Ook ten aanzien van het parlement zal ik die evenwichtsoefening blijven maken.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More