Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Minister Diependaele (N-VA)voelt zich gepasseerd door Groen

Redactie - 30-01-2023

“Minister Diependaele (N-VA). “Ik kan niet ontkennen dat ik serieus geschrokken ben.”

In Gent stormt het in een glas water. Maandagavond buigt de Gentse gemeenteraad zich over de nieuwe invulling van het Groot Vleeshuis. Als het van de Groen-schepenen Hafsa El -Bazioui en Filip Watteeuw afhangt wordt historische pand een fietsstalling. “We geven het gebouw met een nieuwe bestemming terug aan de Gentenaars. Iedereen die naar de stad komt, zal er gebruik van maken.” 

Nu ja, ‘iedereen’ is misschien overdreven. Feit is wel dat Gent de oorlog aan de auto heeft verklaard en dus past de herbestemming perfect in het grotere plan. De Vlaamse bouwmeester, Erik Wieërs is het helemaal eens met het groene plan: “We willen allemaal naar een circulaire economie, en we willen minder CO₂ gebruiken. Dan is het recupereren van gebouwen een goede zaak.” 

Nu ja ‘allemaal’ is misschien wat overdreven. Er zijn nogal wat Gentenaars bij wie het voorstel in het verkeerde keelgat is geschoten, waarna er vervolgens uit dat keelgat ‘schande’ en ‘barbaars’ naar boven kwam. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zegt het niet met zoveel woorden, maar reageert vol ongeloof: “Ik kan niet ontkennen dat ik serieus geschrokken ben.”

De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. “Het valt te betwijfelen of een fietsenstalling in één van de oudste, mooiste en qua erfgoed meest waardevolle gebouwen van het middeleeuwse centrum van Gent, de beste oplossing is”, aldus Diependaele. Pittig detail: er zouden ook openbare toiletten komen. Diependaele zet zijn hiel in het zand en vraagt zijn agentschap om in overleg te treden met de Gentse stadsdiensten, in de eerste plaats “om te bekijken of dit wel ernstig is”. “Indien het toch een reëel voorstel blijkt, zal ons agentschap moeten oordelen of de geplande infrastructuur wel te rijmen valt met het Vleeshuis”, zegt Diependaele. "De vraag is vooral of dat de beste manier is om met het middeleeuwse erfgoed in Gent om te gaan. Ik wil graag weten wat de omvang is van de plannen en wat ze juist willen doen. Het is niet aan mij, maar aan de stad Gent om te beslissen wat ze op lange termijn gaan doen met al het erfgoed in de stad." 

De Groenen bedienen zich alvast van een politiek handigheidje. Normaal gezien zou het pand in 2026 onder handen worden genomen en maar omdat het nu om fietsen gaat, valt het onder mobiliteit, kan het sneller en komt er bovendien 7,5 miljoen euro vrij. 900.000 euro daarvan zou dan nog van Diependaele moeten komen.

Genst vlaashuis Fietsenstalling

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken