Miljardenverlies hefboomfonds Archegos jaagt opnieuw schokgolf door financiële markten

Archegos Capital Management, het hefboomfonds van de Amerikaanse miljardair Billy Hwang, is failliet en sleept in zijn val mogelijk enkele grote zakenbanken mee. Met name Credit Suisse en Nomura hebben miljarden verloren.

De vraag: staan we voor een nieuwe financiële crisis zoals in 2008 toen Lehman Brothers failliet ging? Volgens Bloomberg draait het debacle van Archegos rond afgeleide producten en dan meer bepaald aandelenswaps en CFD’s. Een contract for difference (CFD) is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil (difference) betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper.

Afgelopen vrijdag heeft Archegos noodgedwongen voor 20 tot 30 miljard dollar aandelen moeten verkopen, omdat kredietverleners zoals Nomura en Credit Suisse hun geld opeisten. Reden was dat de aandelen – onder meer in het mediabedrijf Viacom en Chinese platformbedrijven als Tencent en Baidu – zo ver waren gezakt dat een zogenoemde margin call werd opgevraagd – een melding dat het uitstaande saldo te laag is om een positie in aandelen open te hebben.

De Volkskrant: “Archegos zou of geld moeten bijstorten of de posities moeten sluiten door aandelen te verkopen. Omdat het eerste niet ging, moest uitverkoop worden gehouden. Volgens Bloomberg werden in sommige fondsen in één klap pakketten van meer dan 1 miljard dollar op de markt gegooid.” Dat viel op en de markt reageerde uiteraard erg negatief.

Archegos is het familiefonds van Bill of Billy Hwang die ooit behoorde tot de zogenoemde welpen van Tiger Fund-beheerder Julian Robertson, een van de grootste hedgefondsbeheerders in de wereld. In 2012 kwam diens fonds vanwege misbruik van voorwetenschap in opspraak. Bill Hwang zelf werd veroordeeld tot een boete van 60 miljoen dollar en verliet het fonds. Een jaar later begon hij zijn eigen hedgefonds Archegos, dat een kantoor opende met uitzicht op Central Park in New York en een van de grote partijen werd op Wall Street.

De Volkskrant: “Hwang bouwde hierbij enorme posities op in een beperkt aantal fondsen in de hoop dat de koersen zouden stijgen. Hierbij gebruikte hij allerlei derivaten, zoals swaps, zodat hij gebruik kon maken van een hefboom en minder eigen geld hoefde in te brengen. In sommige bedrijven had hij indirect een belang van meer dan 10 procent. Belangrijke financiers van deze derivatenposities waren de Japanse zakenbank Nomura en de Zwitserse bank Credit Suisse. Zij gaven de kredieten, omdat ze voor de transacties van Archegon miljoenen aan provisie-inkomsten kregen.”

Archegos zelf is inmiddels failliet verklaard. Nomura waarschuwde dat de verliezen zo hoog kunnen oplopen dat er in de tweede helft van het lopende boekjaar geen winst meer zal worden geboekt. Het aandeel van Nomura daalde op de beurs van Tokio maandag met 16 procent.

Credit Suisse sprak van een ‘groot verlies’ dat mogelijk tot een negatief resultaat zal leiden in het tweede kwartaal. Het aandeel daalde op de Zwitserse beurs met 12 procent. Ook andere banken die kleinere transacties zouden hebben uitgevoerd voor Archegos verloren terrein. UBS ging 3 procent onderuit en Deutsche Bank verloor 5 procent. Het Japanse Nomura maakte ook bekend een schadeclaim van 2 miljard dollar in te dienen bij Hwang die een privévermogen van meer dan 10 miljard dollar zou hebben. ABN Amro en ING zeggen Archegos niet als klant te hebben gehad.

Het fiasco doet denken aan LTCM. Long-Term Capital Management (LTCM) was een hedgefonds dat failliet ging in 1998, ondanks het feit dat verschillende Nobelprijswinnaars aan het roer stonden.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More