Miljardairs en hun fallusraketten: het is goed voor ons allemaal

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Twee dagen geleden was Jeff Bezos, de onpopulaire baas van Amazon, even niet de rijkste man op aarde. Niet omdat de aandelen van Amazon plots fel daalden, maar omdat hij zich enkele minuten lang buiten de aardse atmosfeer bevond. Een week daarvoor deed Richard Branson, de grote man van Virgin, ongeveer hetzelfde. Ze krijgen daar nu (onder andere van milieuactivisten) veel kritiek voor, maar die ‘moralisten’ missen het punt: in de toekomst profiteren we allemaal mee van deze megalomane projecten.

Natúúrlijk is het een wedstrijdje ‘kijk ik heb de grootste’. Kijk gewoon naar de vorm van Bezos’ raket en dat is overduidelijk. Het zou ons niet eens verbazen moest die gemodelleerd zijn naar de miljardair zijn eigen hansworst.

Maar de vraag is: doet dat er eigenlijk toe?

Nooit is een dergelijk verbluffende prestatie met zo veel chagrijn begroet als deze. Is het cynisme? Jaloezie? Of moet, zoals Bernie Sanders doet, echt álles gereduceerd worden tot de klassenstrijd?

Uiteraard zijn er tientallen legitieme redenen om Bezos, Branson of Musk te bekritiseren. Hoe ze hun personeel behandelen is schandalig. De manier waarop ze markten proberen te monopoliseren is bijzonder ongezond voor de economie. En het feit dat die drie vermogens gelijk zijn aan het BBP van Ierland is te belachelijk voor woorden. 

Maar op eigen kracht een ruimtevlucht in elkaar flansen? Dat hoort niet in dit rijtje thuis. Het is al te makkelijk om dit hele avontuur enkel af te doen als een plezierritje, of als de uitspatting van enkele rijke mannen met ADHD. 

De grote jongens

Het is niet de eerste keer dat de supperrijken zo’n miljardenspel spelen. Tot voor enkele jaren uitte zich dat vooral in de grootte van hun jacht of landgoed. Het feit dat deze strijd zich nu verplaatst naar de ruimte is een positieve evolutie.

Het grote verschil is immers dat het niet meer uitsluitend over ego’s gaat. Die opgeblazen persoonlijkheden liggen dan misschien wel aan de basis van de nieuwe space race, we moeten vooral naar de resultaten kijken. En die zijn indrukwekkend.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More