Militairen blussen vuur zonder dat het echt brandt

Stel je voor dat onze brandweermannen en -vrouwen een brand leren te blussen zonder dat er een echte brand is. Ik ken de zonder twijfel realistische en zware opleiding niet van onze jongens en meisjes, maar op een dag zullen ze wel eens een echte brand moeten leren blussen.

Onze militairen moeten blijkbaar op een andere wijze oefenen. Een brandend vliegtuig blussen? Dat kunnen ze toch leren zonder dat het vliegtuig echt in brand staat. Waarschijnlijk staat de commandant gewoon te roepen dat het vliegtuig brandt.

Onvoorstelbaar? Misschien wel, maar volgens minister van Defensie Dedonder (PS) is dat de realiteit in het Belgisch leger. Dedonder kreeg onlangs enkele vragen over een C-130 toestel. Volgens de minister worden een aantal onderdelen nu uit die C-130 verwijderd om als reserveonderdelen te kunnen gebruiken. “Zo wordt het landingsgestel eraf gehaald om het te gebruiken voor didactische doeleinden. Dat is een courante praktijk. Het is niet de bedoeling om het vliegtuig te restaureren. Sommige onderdelen zijn immers niet meer beschikbaar.”

Het toestel wordt ook gebruikt voor brandblusoefeningen, weliswaar zonder dat het in brand wordt gestoken of wordt beschadigd. Dedonder zal de parlementsleden van de commissie zelfs foto’s bezorgen waarop te zien is dat het toestel verroest noch in brand gestoken is. We geloven dat best.

In 2003 heeft de Belgische regering beslist om de C-130 te vervangen door een nieuw toen nog te ontwerpen vrachtvliegtuig A400M. Ondertussen zijn al vier toestellen gefaseerd uit dienst genomen: december 2017 het eerste vliegtuig (CH-08), december 2018 het tweede (CH-10), november 2019 het derde (CH-03) en juli 2020 het vierde (CH-04).Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More