Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Met dit nucleair ruimtetuig hoopt Rusland de race naar Mars te winnen

Stefan Lambrechts - 14-11-2018

Elon Musk is zinnens om over enkele jaren een eerste reis naar Mars te organiseren, maar ook de Russen willen als eerste voet zetten op de Rode Planeet.

Elon Musk en zijn team bij SpaceX zijn nog steeds druk bezig met de ontwikkeling van de Big Falcon Rocket. Enkele jaren geleden was hij nog vastbesloten om daar dit jaar mee richting Mars te trekken, nadien werd die trip nog vier jaar uitgesteld. Recent liet Musk weten dat het allicht nog tot 2028 zal duren.

Ook bij NASA zitten ze niet stil. Al denken ze daar dat het nog zo’n vijfentwintig jaar zal duren eer er mensen naar de planeet, die op zo’n 225 miljoen kilometer van de aarde ligt, zullen kunnen reizen. Er moeten namelijk nog heel wat praktische problemen overwonnen worden.

Zolang – een reis naar Mars zal zo’n negen maanden duren – in een omgeving zonder zwaartekracht doorbrengen, kan onder andere de bloedvaten in het menselijk netvlies aantasten, waardoor astronauten blind kunnen worden. Er is in het heelal ook een hoop kosmische straling, die de gezondheid ernstige schade toebrengt.

Nu lieten de Russen weten dat ze ook mee doen aan de wedstrijd om-ter-eerst naar Mars. In het Keldysch Research Center ginds, zijn ze volop bezig aan de ontwikkeling van een ruimtetuig met een nucleaire voortstuwingsmotor.

Nucleaire brandstof heeft volgens Vladimir Koshlakov, de meneer die het project leidt, een groot voordeel: “Nucleair aangedreven ruimtevaartuigen zullen een relatief snelle reis mogelijk maken. En nog belangrijker: ook een terugvlucht.”

Er zouden al grondtesten uitgevoerd zijn, die een positieve afloop kenden. Als de Russen het klaarkrijgen om dergelijk supersnel ruimtetuig te maken, dan zijn er twee problemen van de baan. Aangezien de reis dan minder lang duurt, brengen de astronauten niet te lang in een zwaartekrachtloze omgeving door, en ze zullen ook minder lang blootgesteld worden aan kosmische straling.

De Russen weten nog niet wanneer hun tuig klaar zal zijn, maar wel dat het niet te lang zal duren. "We zullen er in de nabije toekomst al mee naar Mars vliegen", klinkt het. We zijn benieuwd wie het eerst op de Rode Planeet zal arriveren...

Het Russische prototype

Nasa Rusland Mars Elon musk

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken