“Met de huidige cijfers geen exitplan”

“Als de ziekenhuiscijfers niet dalen, dan kunnen we opening van de winkels op 11mei vergeten.”

In vele hoofden lijkt het alsof we morgen alweer gaan winkelen en dat we overmorgen weer op een terrasje zitten. Maar viroloog Marc Van Ranst waarschuwt om niet te vlug victorie te kraaien. Een Amerikaanse universiteit publiceerde een theoretisch model waarin voorspeld wordt dat het aantal doden in België tegen 19 mei tot nul zou dalen. Van Ranst betwijfelt dat. De cijfers zijn op dit moment zo slecht, aldus Van Ranst , dat we eigenlijk nog niet aan de exit mogen beginnen. Al enkele dagen blijft het aantal ziekenhuisopnames rond de 200 schommelen. Dat moet zakken. “Als dat cijfer niet daalt en onder de 100 komt, kunnen we niet aan de exit beginnen”, aldus Van Ranst.

Op dit moment zouden 4,3 procent van de Belgen antistoffen hebben ontwikkeld tegen het virus. Bij een groepsimmunitieitstrategie streeft men naar 60 à 70 procent. Het is duidelijk dat we daar met een lockdownstrategie niet gaan komen en dat enige echt verlossing een vaccin is.

De conclusie van Van Ranst in het VTM journaal was hard en duidelijk: “Als de ziekenhuiscijfers niet dalen, dan kunnen we opening van de winkels op 11mei vergeten.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More