Memestocks: nog steeds een goudmijn, of is de hype voorbij?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Onder invloed van sociale media en populaire internetforums als Wallstreetbets op Reddit, ontstond er begin dit jaar een gigantische hype rond zogenaamde ‘meme stocks’. Volgens heel wat experten is het nu echter hoog tijd om eruit te stappen, voor het te laat is. Ook Jan Annaert, professor in de toegepaste economische wetenschappen aan de UA, is duidelijk: “zelf zou ik er zeker niet in meegaan”.

Particuliere beleggers die de voorbije maanden investeerden in de zogenaamde meme stocks, krijgen momenteel rake klappen. Gisteren daalden de aandelen nog eens met 0,5 procent, wat al de zesde rode dag op rij was. Heel wat experts gaan ervan uit dat de hype voorbij is. 

Uiteraard is dat geen zekerheid. Dit soort aandelen is notoir onvoorspelbaar, en het zou best kunnen dat er nog een nieuwe piek komt. Individuele beleggers op Wallstreetbets blijven zeggen: ‘hold the line’. Wat zoveel betekent als: ‘zo lang we niet massaal beginnen verkopen kunnen de grote spelers ons niets maken’.

Maar toch. Als een topinvesteerder zoals Michael Burry zegt dat hij een crash verwacht die vergelijkbaar is met die van de vastgoed- en internetbubbels, dan luister je maar beter. Op 1 juli gaf hij een interview aan het financiële magazine ‘Barron’s’, waarin hij die onheilspellende prognose deed.

Burry is de man die in de aanloop naar de crash van 2008 in de woestijn stond te roepen: ‘er komt een financiële crisis aan!’. Hij werd toen weggehoond, maar bleek achteraf toch gelijk te hebben. In ‘The Big Short’, een film uit 2015, wordt de aanloop naar die crisis haarfijn uit de doeken gedaan. Burry wordt daarin op geweldige wijze vertolkt door Christian Bale.

Burry’s voorspelling lijkt nu al stilaan waarheid te worden. Volgens een rapport van Bloomberg verkopen professionele beleggers massaal hun meme stocks, om terug te vallen op veiligere aandelen. De tijdelijke boom van speculatief wedden lijkt voorbij.

Dat is natuurlijk geen zekerheid, aangezien dat soort beleggen per definitie in korte pieken gaat, maar goed nieuws voor de kleine beleggers is het in ieder geval niet. Want zoals gezegd zijn het eerst de grote institutionele beleggers die eieren voor hun geld kiezen, en zo blijven de kleine spelers met lege handen achter.

De markt verslaan is onwaarschijnlijk

Je kan je terecht de vraag stellen: waarom zouden mensen die geen ervaring hebben op de beurs voor zulke volatiele aandelen gaan? Het antwoord is eigenlijk erg eenvoudig: gokken is plezant.

Voeg daarbij de mogelijkheid dat je geld zou kunnen winnen op de kap van ‘het corrupte economische systeem’ en meer specifiek hedge funds op Wall Street, en je begrijpt de aantrekkingskracht. 

Wij vroegen aan professor Jan Annaert (Universiteit Antwerpen) of hij het zelf zou riskeren. En die antwoordde daar heel duidelijk op: “nee, zeker niet. Je kan het eigenlijk breder trekken naar stock picking in het algemeen. In mijn cursus beleggingsanalyse raad ik dat sowieso af, omdat het bijzonder moeilijk is.”

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Annaert vat het mooi samen: “we noemen het niet voor niets ‘lottery stocks’. Mensen kopen dat graag. Maar het onderzoek dat we daar al naar deden wijst het duidelijk uit: als je dat soort aandelen regelmatig koopt, zal je rendement lager zijn dan wanneer je gewoon de beurs volgt.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More