Megaraket moet Amerikanen terug naar de maan brengen (video)

NASA doet weer mee in de nieuwe wedloop naar de maan.

De Amerikanen zijn door de Russen en de Chinezen een beetje buitenspel gezet in de wedloop naar de maan. De Russische en Chinese ruimteagentschappen (Roscosmos & CNSA) zijn immers gaan samenwerken. Ze tekenden een overeenkomst die hen ertoe verbindt om samen een maan-expeditie op te zetten, en in de toekomst ook een datacenter op te richten voor de exploratie van de maan en deep space. Dat is voor een Amerikaan moeilijk te slikken. Ten slotte zijn zij, en zij alleen, de allerbeste technologische wondernatie ter wereld.

Het was dan ook pijnlijk toen NASA in januari een test met de nieuwe megaraket vroegtijdig moest afblazen. Maar, gisteren namen ze revanche en was hun zogenaamde ‘hot fire’-test met de nieuwe stuwraketten succesvol.

Donderdag rond 21.40 uur onze tijd, waren de tanks van de nieuwe megaraket gevuld met ongeveer 2,6 miljoen liter brandstof. De vier RS-25-motoren van de eerste trap van de megaraket, elk zo groot als een auto, werden iets meer dan acht minuten lang aangestoken om zo een lanceerfase te simuleren. Ze produceerden een enorme rookwolk en oorverdovend lawaai op het testcentrum van Stennis in Mississippi.

De SLS (Space Launch System)-raket is een krachtige draagraket die is ontworpen om het Orionruimtevaartuig te vervoeren, als onderdeel van het Amerikaanse programma ‘Artemis’ om terug te keren naar de maan. Dit jaar nog moet een onbemand vaartuig naar de maan vliegen, er omheen draaien en veilig terugkeren. Die vlucht duurt bijna een maand. In 2023 moet dezelfde reis worden gemaakt met vier mensen aan boord.

Tegen die tijd eten de Chinezen er misschien al rijst met gouden stokjes.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More