Meesterzet van de Wever of fatale vergissing?

N-VA zet PS in de startblokken, maar waarom?

Terwijl de N-VA de PS van ‘framing’ beschuldigt – noem het het verdraaien van de waarheid – dringt De Wever wel aan om Magnette (PS) informateur te maken en zet N-VA zichzelf in de schaduw. Op Twitter haalde Nieuwe Vlaamse Alliantie nochtans hard uit naar Magnette. “Op welke planeet leeft Paul Magnette eigenlijk”, vraagt N-VA zich af. Magnette beweert dat onder andere de N-VA een sociale crisis heeft veroorzaakt, maar N-VA twittert met cijfers dat er nog nooit zoveel mensen aan de slag zijn gegaan, en dat zowel de koopkracht als de uitkeringen zijn gestegen.

Is het een dwaze zet of politieke logica. Magnette wordt dus informateur. Dat is een stap terug van pre-formateur.  Met andere woorden: we gaan met de regeringsvorming na 163 dagen achteruit en beginnen terug van nul. Het grote politieke meesterbrein van het land – zijnde de koning – heeft deze beslissing genomen. Op het eerste zicht lijkt het dat daarmee N-VA aan de kant wordt gezet, maar analisten vermoeden een meesterplan van De Wever in drie stappen.

1. Door de  preformateurs Bourgeois en Demotte te doen stoppen, wordt de piste paars-geel in een slaapstand gezet.

2. Magnette wordt als formateur gedwongen om kleur te kiezen over paars-groen. Door de uitgesproken veto’s van Open VLD en CD&V zal Magnette moeten toegeven dat paars-groen niet lukt.

3. N-VA en PS gaan met mekaar ‘ten gronde’ over een paars-gele regering onderhandelen.

Een gewaagd plan, want N-VA verliest hiermee wel de controle over de beslissingen van Magnette. De vraag is overigens of Open VLD en CD&V zich wel aan hun woord zullen houden. Bij CD&V zijn er een aantal postjesjagers die daarvoor hun geloof wel willen afzweren en van Open VLD is geweten dat men de laatste tijd verdacht intensief bezig is met allerlei interne werkgroepen die inhoudelijke thema’s scherp stellen.

Is het stappenplan dan misschien niet het echte plan? Verschuilt er zich in de vraag om Magnette formateur te maken het ware meesterplan?  Misschien ziet de N-VA zichzelf hoe langer hoe meer in de rol van een agressieve oppositiepartij en rollen ze op die manier de rode loper uit naar de volgende verkiezingen?

Waarvoor zijn we eigenlijk gaan stemmen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More