Meer dan de helft van inkomen gaat naar schulden

Woonkredieten bereiken een recordaantal.

Steeds meer gezinnen steken zich in de schulden. Meer dan 80 procent van die schulden zijn hypothecaire leningen. Dat wil zeggen dat we uitkomen op een gemiddelde van 48.000 euro per gezin. Doen we er dan andere schulden bij, dan leeft de Belg gemiddeld met een schuld 59.300 euro.

Onze schuldenlast stijgt sneller dan die van andere Europeanen. Lange tijd zat België onder het Europese gemiddelde wat betreft de schuld in verhouding tot het bruto nationaal product, vandaag is het gelijk.

Terwijl men in de ons omringende landen bezig is met het afbouwen van de schulden, neemt onze schuldenlast alleen maar toe. Wanneer we de cijfers ernaast leggen, dan mogen we ons vragen beginnen stellen.

Tussen de jaren 1997-2007 was onze schuldenlast 15 procent van het brutovermogen. Vandaag is dat 21,7 procent.

Hypothecaire kredieten vertegenwoordigen vandaag 94 procent het beschikbaar inkomen. In 1999 was dat 44 procent, in 2010 reeds 70 procent.

Bovendien is de versoepeling van de kredietvoorwaarden verontrustend. Door de lage rente zijn er een recordaantal woonkredieten voor alsmaar hogere bedragen. Als meer dan de helft van die woonkredieten worden toegekend voor een bedrag van meer dan 80 procent van de waarde het onroerend goed, dan begeven we ons in de gevarenzone.

Samengevat: 1 op 5 van ons betaalt meer dan de helft van wat hij/zij verdient aan een afbetaling.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More