Marokkaanse vrouwen protesteren in korte short (video)

220

De protestmars kreeg de roepnaam Yes We Short.

Vorige week nog ontstond er opschudding in Marokko toen een 26-jarige man een oproep deed tot onthoofding van de jonge Belgische vrouwen die in Taroudant een straat aan het herstellen waren in een topje en een short. Ook Ali El Asri, van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling in Marokko, vergeleek de werkplunjes van de jongedames verbolgen met badpakken. Daarop nam de organisatie Bouworde vzw de beslissing om andere vrijwilligersreizen naar het land voorlopig te annuleren. Zo’n tachtig jongeren moeten hierdoor afzien van hun reisplannen.

In de Marokkaanse stad Casablanca verschenen er zaterdag na een oproep op sociale media opeens tientallen vrouwen op straat, net zoals de vrijwilligsters van Bouworde vzw gekleed in een short. “We willen een signaal sturen aan de obscurantisten die ons extreem gedachtegoed willen opleggen en die het imago van ons land vernietigen”, klinkt het. “Wij willen duidelijk maken dat iedereen een vrije keuze heeft. Of je nu een boerka draagt, een djellaba of een short, iedereen is vrij om zelf te kiezen.”

Verder ontstonden er online petities en werd de hashtag #yesweshort in het leven geroepen. Toch lijkt de solidariteit voor de Belgische vrijwilligsters verder niet echt aan te slaan. Tijdens de mars verschenen er naar verluidt ‘enkele tientallen tot een honderdtal deelnemers’ en de hashtag is voorlopig nog allesbehalve trending op Twitter.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur