Marc Van Ranst wil een ‘corona-politie in burger’ (video)

Een politiek compromis of een wetenschappelijke noodzaak?

Marc Van Ranst ging in ‘TerZake’ zijn virologen-boekje ver te buiten in een hitsig debat met Jean-Marie Decker. Dedecker wil als burgemeester van Middelkerke de terrassen weer openen op 1 mei zoals aanvankelijk werd beloofd door het Overlegcomité. Dedecker – die als burgemeester het hoofd van de politie is – gaat niet optreden als straks de horeca een week vroeger de terrassen opent. Een doorn in het oog van viroloog Marc Van Ranst die in ‘TerZake’ dreigende taal sprak. Niet als viroloog, maar als iemand met een politieke mening, waar hij naar eigen zeggen recht op heeft.

“Die week is misschien symbolisch, maar daar is een politiek compromis rond gesloten en ik ben zeker dat de terrassen níét zullen openen op 1 mei. Want niemand is ervoor. Wie er rond zullen lopen? De politieagenten die door de gouverneur worden gestuurd. Dat is ook uw vriend niet (richting Dedecker.). U heeft hem nog Hitler genoemd”, aldus Van Ranst. Vreemd genoeg is er geen virologische motivatie voor de verschuiving naar 8 mei. Het is merkwaardig dat Van Ranst de kant van de politiek kiest, waar hij hen in het verleden iedere keer domme foute beslissingen verweet.

“Het klopt dat het risico op besmetting in de buitenlucht minimaal is”, erkende Van Ranst “Je gaat ook geen enkele viroloog vinden die iets anders zal zeggen. Maar hier is nu eenmaal afgesproken om dat op 8 mei te doen.”

Voor Jean-Marie Dedecker onbegrijpelijk: “Waarom heb je er dan niet voor geijverd dat de mensen buiten zouden mogen?“Nu sluiten jullie de mensen op. Straks lopen er duizenden mensen rond op de dijk zonder dat ze toegang hebben tot een toilet. U doet ze dus binnenblijven, terwijl u ze als viroloog buiten zou moeten jagen.”

Waarop viroloog Van ranst het achterste van zijn tong liet zien: “De Procureur des Konings gaat straks agenten in burger de straat opsturen. Om úw horeca boetes te geven.”

Is dat wat we willen? Repressie?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More