Marc Van Ranst legt aan CNN uit waarom ons land zo tegendraads is

“Het is simpelweg niet waar.”

Zo nu en dan haalt België het wereldnieuws en zet CNN ons op de kaart. Nu eens wil Sanne als Sneeuwwitje de prins niet kussen, dan weer mogen de gasten niet naar het toilet als ze bij vrienden op bezoek komen. Soms is het ernstiger nieuws en worden we – met dank aan Schaarbeek – benoemd als ‘ de hel’ en dus één van de gevaarlijkste landen ter wereld.  En nu is er : Marc Van Ranst. Het draait uiteraard niet om Marc – al had dat ook gekund – maar omdat we zo tegendraads zijn in Europa en bijna als enige land van het oude continent AstraZeneca blijven inspuiten. Viroloog Marc Van Ranst gaf daarom, via Skype, aan presentatrice Becky Anderson van het CNN-programma ‘Connect the world’ tekst en uitleg.

“Mensen denken dat wat er na een vaccinatie gebeurt, door de vaccinatie is veroorzaakt, maar dat is simpelweg niet waar”, aldus van Ranst. Op een totaal van 5 miljoen gevaccineerde Europeanen zijn er dertig gevallen van bloedklonters vastgesteld. Voor veel landen genoeg om de pauzeknop in te drukken en verder onderzoek af te wachten. De Belgen – die zoals Julius Caesar 2.000 jaar geleden al opmerkte – tonen zich als de dappersten onder de Galliërs en houden voet bij stuk. Intensivist Geert Meyfroidt ziet er zelfs een kans in om onze vaccinatiecampagne te versnellen. “Misschien kunnen wij de Brits-Zweedse vaccinfabrikant vragen of we méér vaccins kunnen geleverd krijgen”, aldus Meyfroidt.

“Er kan heel wat gebeuren nadat mensen gevaccineerd worden”, zei Van Ranst nog op CNN. “ Ze kunnen betrokken raken in een auto-ongeval. Er kunnen heel veel slechte dingen gebeuren. Veel mensen zullen het auto-ongeval niet in verband brengen met het vaccin. Als er twee dingen op medisch vlak gebeuren – vaccinatie en een bijwerking of een veronderstelde bijwerking – worden in het hoofd van mensen deze twee zaken wel aan elkaar gelinkt. Ze komen tot de conclusie dat het wel aan het vaccin moet liggen, terwijl de cijfers dat niet zeggen.” Die redenering klopt uiteraard niet helemaal, omdat je net zo goed omgekeerd kan redeneren. Maar goed, wij zijn geen experten, en hebben alleen maar ‘een mening’.

“Het kwaad is geschied”, aldus Van Ranst. “Wie twijfelt, zal na deze ‘episode’ niet minder gaan twijfelen.”

Klopt, maar is dat de echte reden waarom mensen zijn gaan twijfelen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More