Marc Van Ranst: “Geen vaccin? Thuisblijven!”

De president van België komt met een nieuw wetsvoorstel – of zoiets.

Het Nederlandse NRC deed een interview met Marc Van Ranst, en die zei enkele opvallende dingen.

Een ‘derde golf’ komt er sowieso volgens de tv-viroloog: “Varianten uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika worden hier steeds meer aangetroffen. Het is een illusie denk ik dat we onze grenzen kunnen sluiten. In een land als België, dat bestaat uit heel veel grensgebied en weinig binnenland, zijn er honderden ingangen. Toch zouden er strengere regels en meer controles moeten komen, om de verspreiding te beperken en te vertragen.”

“Andere escalatiemogelijkheden zijn allemaal heel vervelend. Moeten we de avondklok vervroegen? Alle niet-essentiële verplaatsingen verbieden? Dat hakt er diep in.”

De meeste mensen die aan corona sterven, hebben onderliggende aandoeningen: dat wisten we onderhand al wel. Wel, die mensen zullen weldra sterven van hun vaccin, en dat is volgens Marc Van Ranst niet meer dan normaal: “Als je honderdduizend mensen vaccineert, gaan er altijd een paar de dag erna doodvallen. Die waren anders ook doodgevallen.”

Van Ranst is er ook voorstander van om vaccinweigeraars beperkingen op te leggen: “Je wil geen vaccin? Be my guest. Maar ze moeten wel beseffen dat hun keuze gevolgen heeft. Zolang nog niet iedereen de kans heeft gehad om gevaccineerd te worden, gaan we geen onderscheid maken. Dat de een man dan mag gaan fuiven omdat hij al gevaccineerd is en de ander niet, dat zou een dystopische maatschappij zijn.”

“Maar als iedereen de kans heeft gehad, dan is het iets anders. Dan mogen landen of vliegtuigmaatschappijen wat mij betreft best zeggen: “Zonder vaccinatiebewijs kom je er niet in. Beslissingen hebben gevolgen, dat is zo met elke keuze in ons leven.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More