Marc Van Ranst gaf jaar voor corona cursus ‘Hoe volk in de tang te houden’ (video)

Marc Van Ranst legde in 2019 uit hoe hij het in België zou aanpakken bij een eerstvolgende pandemie. Die van 2020, bijvoorbeeld.

Chatham House is een niet-gouvernementele non-profitorganisatie in Londen. Er worden internationale vraagstukken besproken.

Er worden vaak ook gevoelige onderwerpen besproken tijdens bijeenkomsten die soms wel heel erg vertrouwelijk zijn. Daarom werd in 1927 de ‘Chatham House Rule’ ontworpen: “De deelnemers aan een vergadering zijn vrij om de ontvangen informatie te gebruiken, maar noch de identiteit noch de connectie van de spreker(s), noch die van een andere deelnemer, mag worden onthuld.”

Even terug naar 2009. Van corona was er nog geen sprake, maar er was wel een andere pandemie: de Mexicaanse griep. Ook toen greep Marc Van Ranst de macht als superspecialist.

Alleen: niet iedereen was daar toen tevreden mee. Eind oktober 2009 werd door de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten – kortweg BVAS – zelfs Van Ransts ontslag gevraagd. De reden? “Hij is zijn fouten en zijn chaotische beheer aan het maskeren, door de fout af te schuiven op dokters, die bericht en tegenbericht krijgen, foute uitleg of zelfs regelrechte leugens. Zijn houding wekt twijfel op over zijn capaciteiten om de gebeurtenissen in goede banen te leiden, en neemt het vertrouwen weg dat het medische korps in hem zou moeten hebben.”

Wat heeft de Mexicaanse griep nu met Chatham House te maken? Wel, op 22 januari 2019 hield Marc Van Ranst daar een lezing. Dat zijn ontslag tien jaar tevoren geëist werd, was hij blijkbaar al vergeten. Hij legde er wel uit, hoe je bij een pandemie bij aanvang de aandacht naar je toe moet trekken, en hoe je de spreekbuis moet worden. Hij deed ook uit de doeken wat je de menigte moet wijsmaken, om ze onder de knoet te houden.

Kijk en zoek de overeenkomsten met de huidige coronapandemie:

Communication and public engagement – MARC VAN RANST – 9 from ESWI on Vimeo.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More