Mara Gómez is eerste transgendervrouw in het professioneel vrouwenvoetbal (video)

De 23-jarige Argentijnse Mara Gómez schreef gisteren een klein beetje voetbalgeschiedenis als allereerste transgendervrouw in het professionele vrouwenvoetbal.

De Argentijnse voetbalbond keurde eindelijk haar eerste officiële speelminuten goed. Na lang wachten mocht deze transgendervrouw  haar ploeg Villa San Carlos – een profclub uit Argentinië – versterken. Ze had al in januari getekend bij de ploeg, maar pas nu zat haar testosteronniveau binnen de verplichte normen.

Ondanks het feit dat ze haar allereerste wedstrijd verloor met 7-1 tegen Athletic Club Lanus, was het voor haar een wedstrijd om nooit meer te vergeten.Na het fluitsignaal schonk de tegenploeg haar zelfs een gepersonaliseerd voetbalshirt, waardoor ze in tranen uitbarstte.

Sinds 2012 kent Argentinië – als eerste land ter wereld – een wet die het voor iedereen mogelijk maakt zijn of haar eigen geslacht te bepalen. Dit zonder tussenkomst van een arts of rechter. Helaas kennen transgenders geen gemakkelijk leven in het Zuid-Amerikaans land. Vorig jaar werden er zelfs dertien transgenders vermoord.

“Van alle minderheidsgroepen lijden wij het meest in de maatschappij. Vind hier maar eens werk als transgender. Door uitsluiting en discriminatie eindigen veel transgendervrouwen in de prostitutie. Er is veel fysiek geweld. In ziekenhuizen worden we vaak genegeerd en zelfs niet geholpen. We moeten blijven strijden om vooruit te komen.”, liet ze in een recent interview weten.

Gómez hoopt dat ze een inspiratie kan zijn voor andere transgenders: “Ik hoop vooral dat door mijn zichtbaarheid er voor andere transgenders ook deuren opengaan. Al zouden het niet je geslachtsdelen, maar je kwaliteiten moeten zijn die je identiteit bepalen. Natuurlijk droom ik van het nationale elftal. Waarom niet? Ik ben toch ook al tot hier gekomen?”

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More