Magnette wil even showinformateur zijn met De Wever

De wind draait.

Magnette laat aan Le Soir weten dat hij straks wel even met De Wever kort informateur wil zijn. Voor de Waal is het de snelste manier om definitief te bewijzen dat samen regeren met de N-VA niet mogelijk is. Voor de PS is een compromis met de Vlaamse nationalisten onmogelijk en zelfs onbespreekbaar.

De Wever toont nog altijd de wil om het te proberen. Het zou wel eens kunnen dat Magnette en wind in de omgekeerde richting voelt waaien met de draai van Vlaamse liberalen. Binnen de partij van Open Vld staat er een machtswissel aan te komen en met die wissel ook een andere koers. Het lijkt erop dat voorzitster Gwendolyn Rutten naar de zijlijn wordt geschoven en met haar de toegeving aan Magnette om zonder Vlaamse meerderheid te regeren. Nu al gaan er stemmen op in de partij die fluisteren dat de familiale band met de MR niet vanzelfsprekend is.

Dat is radicaal het omgekeerde van Rutten die – om welke reden dan ook – haar lot en dat van Vlaanderen in de handen van de Walen legde. De nieuwe kandidaat voorzitter, Lachaert, vindt dat Open Vld een eigen koers moet kunnen varen, los van de MR. “ We moeten ons niet heruitvinden. We mogen vooral bepaalde kernthema’s niet verwaarlozen of we verliezen onze bestaansreden. Eén van die thema’s is ons sociaal-economische verhaal. We willen zorgen voor wie ziek of gepensioneerd is door meer mensen aan het werk te krijgen”, aldus Lachaert in het Laatste Nieuws.“We delen die agenda met N-VA en in de regering-Michel vonden we in hen een goede bondgenoot. Je moet toch geen kernwaarde afzweren omdat die steun krijgt van een andere partij?”

Een gelijkaardig murmelen van de kant van de Vlaamse socialisten. Hun standpunt is niet meteen duidelijk, maar duidelijk genoeg voor de MR om zich te ergeren.Zij vragen zich af of ze nu mét of zonder N-VA in de regering willen. Daarom lanceert de MR het idee om de voorzitter van de Sp.a, Conner Roussau, aan zet te laten komen.

Het wijst alleszins op zenuwachtigheid aan Waalse kant. Intussen blijft CD&V zich nog altijd vasthaken aan de NV-A en aanschouwt De Wever de geboorte van een gezamenlijk Vlaams front.

Maar, of dat de oplossing is, is meer dan twijfelachtig. Wellicht heeft het tot gevolg dat elke partij gaat niksen op hun vluchtheuvel. Want de roep voor nieuwe verkiezingen klinkt steed luider.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More