Luxemburgs mondmaskerbedrijfje AVROX veroordeeld in Frankrijk

Het Luxemburgse postbusbedrijfje AVROX werd in maart 2017 opgericht en heeft in 2018 een man in dienst genomen als chauffeur. Dat jaar al werd de overeenkomst stopgezet. Volgens de werknemer ging AVROX in de fout.

In 2019 werd door de chauffeur een rechtszaak in Frankrijk begonnen. Avrox baseerde de verdediging op basis van een verkeerd adres. Dat argument werd afgewezen. Een ander argument was dat de rechtbanken in Frankrijk niet bevoegd zijn. Ook dat argument wees de rechtbank af. In eerste aanleg werd Avrox veroordeeld.

Het Luxemburgse bedrijf ging hierop in beroep. Het arrest werd begin dit jaar geveld. Ook bij het hof kreeg het bedrijfje nul op het rekest. Het hof van beroep van Aix veroordeelt AVROX en moet de chauffeur nu een bijkomende schadevergoeding van 1.500 euro betalen. AVROX moet bovendien alle kosten van het proces betalen.

In 2020 won AVROX een aanbesteding in België. Het bedrijf mocht stoffen mondmaskers leveren. Vandaag is er discussie over de aanwezigheid van giftige stoffen in die maskers.

Om een aanbesteding in de wacht te slepen vraagt de overheid vaak dat het bedrijf in orde is met de wetgeving en sociale zekerheid. De veroordeling van AVROX in eerste aanleg en in beroep voor de schending van een arbeidscontract van een werknemer doet vragen rijzen.

Het arrest is hier te lezen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More