Lumumba dan toch vermoord door Britse MI6?

Op maandagmorgen 21 juni wordt een Congolese delegatie in Brussel verwacht in het kader van de teruggave van het stoffelijk overschot van voormalig eerste minister Patrice Emery Lumumba.

De teruggave van het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba zal, volgens de wensen van de familie, in de eerste plaats worden georganiseerd in een beperkt en familiaal kader. De Congolese delegatie zal bestaan uit de kinderen en familieleden van Patrice Lumumba, samen met een officiële delegatie. De aanwezigheid van president Felix Tshisekedi is aangekondigd.

Lumumba werd in 1961 vermoord. Tot vandaag is onduidelijk door wie. Misschien wel door de Britse geheime dienst MI6?

Die heeft in 1961 de eerste Congolese premier Patrice Lumumba laten vermoorden. Het toenmalige hoofd van de Britse spionagedienst in Congo zou de moord zelf hebben toegegeven.

Lumumba was de eerste premier van Congo nadat het land medio 1960 onafhankelijk was geworden van België. Na amper enkele maanden werd hij vermoord.

De Britse Lord David Lea, een voormalig Labour-politicus, schreef een tijdje terug in een lezersbrief aan de London Review of Books dat de Britse geheime dienst de schuldige is. De opdrachtgever, Daphne Park, zou dat aan hem hebben toegegeven op het einde van haar leven.

Park, die door premier Margaret Thatcher in de adelstand verheven is, was in de periode van de Congolese onafhankelijkheid hoofd van de Britse spionagedienst in Congo. Later verhuisde ze naar Vietnam. Zij zou aan Lea hebben toegegeven dat zij Lumumba liet ontvoeren en vermoorden, omdat hij een communist was en ze schrik had dat hij de rijkdommen van Congo aan Rusland cadeau zou doen.

Wie er ook achter de moord op Lumumba zat, het kwam de Belgen en dan meer bepaald koning Boudewijn erg goed uit. De viering over enkele weken in aanwezigheid van koning Filip is dan ook bijzonder hypocriet.


 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More