Loonoverleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties splijt Vivaldi

Socialisten willen armworstelen met de liberalen.

Alexander De Croo had 1 mei teruggegeven aan de socialisten door het heropenen van de terrassen naar 8 mei te verschuiven. Daardoor werd de ‘dag van de arbeid’ gespaard van een naamsverandering naar ‘dag van de horeca’. Het is geweten dat naamsveranderingen gevoelig liggen bij de socialisten.

Maar dat probleem is nauwelijks van tafel, of daar wordt de ‘dag van de arbeid’ alweer bedreigd. Dit keer door het loonoverleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties dat helemaal is vastgelopen. En dus besloot de voorzitter van de Vlaamse socialisten, Conner Rousseau om politiek dynamiet te plaatsen onder de Vivaldi-coalitie.

“Als hogere lonen niet kunnen, dan ook geen dividenden voor aandeelhouders”, aldus Rousseau. Moest een voorzitter van rechts zoiets placeren, dan zou dat ‘populisme’ heten, nu is het ‘een ‘ideologisch initiatief’. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Dermagne (PS) trokken dit dossier twee maanden geleden naar zich toe om een clash te vermijden en prutsten aan een compromis waarbij de liberalen de loonwet konden behouden – want dat had op de onderhandelingstafel gelegen bij het vormen van de regering – en tegelijk zouden bedrijven een eenmalige extra premie kunnen geven. Op voorwaarde dat de sociale partners daar voor 1 mei een akkoord over zouden bereiken.

Te ingewikkeld? Geen nood, Conner vertaalt het op populistische wijze als volgt op zijn Facebook: “Ik krijg aan Deborah, de kassierster in de winkel niet uitgelegd dat als er winsten worden gemaakt, winsten die naar de aandeelhouders gaan, geen hoger loon kan gaan naar Deborah. Geen loonopslag voor hen, betekent voor Vooruit geen dividenden voor de aandeelhouders.”

Zo, als Deborah het begrijpt, dan wij ook. Maar Conner gaat nog even verder voor Deborah: “Minister Dermagne probeert op dit moment alsnog een akkoord uit te brand te slepen. Vooruit steunt zijn poging hierin en hoopt op een overeenkomst. Maar Vooruit wil wel duidelijk stellen dat als er geen akkoord komt, wij ons niet gaan neerleggen bij die stijging van 0,4%. Voor ons is die 0,4% een minimum.”

Hoe dan ook, De Croo heeft een probleem, want het rommelt binnen zijn ploeg. De Waalse socialisten scharen zich achter Rousseau. PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne – de man van het compromis – kruipt mee op de barricades van Conner. 1 mei is heilig.

Maar de lonen van de CEO’s ook.

Is dit het startschot van een grote ideologische oorlog tussen blauw en rood? Als Corona straks verdwijnt, wat is er dan nog om de ploeg bij elkaar te houden? En het ging nu zo goed ‘vooruit’.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More