“‘Long Covid’ veroorzaakt door dagelijkse doemberichten”

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

We lezen in kranten geregeld verhalen van mensen die, lang na hun coronabesmetting, nog steeds klachten ondervinden. Onderzoekers hebben nu vastgesteld dat die klachten ook… door de dagelijkse bangmakerij kunnen komen.

Alsof die dagelijkse cijfers nog niet genoeg zijn om ons instant depressief te maken, krijgen we in de kranten ook nog geregeld verhalen te lezen van mensen die, maanden na hun coronabesmetting nog steeds ernstige klachten hebben.

Wat die langdurige coronaklachten – ook wel ‘long covid’ genoemd zoal zijn? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg omschrijft dit als volgt:

“Langdurige COVID omvat personen die, na de acute fase van COVID-19 (vermoeden van op basis van klinische symptomen of bevestigd via een test), last blijven hebben van symptomen of nieuwe symptomen ontwikkelen, die niet verklaard kunnen worden door een andere pathologie. De symptomen kunnen voorkomen bij personen die een milde of ernstige vorm van COVID-19 hadden en al dan niet gehospitaliseerd werden tijdens de acute fase van COVID-19.”

Of met andere woorden: alle klachten waar niet zo op één twee drie een verklaring voor te vinden is, zijn automatisch ‘long covid’, van een plotse steek in de zij tot vergeten van de verjaardag van je vrouw.

Meestal gaat het niet om fysische, maar wel om psychische klachten. Slapeloze nachten, concentratieproblemen, angsten, verwardheid en dingen niet meer kunnen onthouden zijn de meest voorkomende. Sommige media weten zelfs hoe dat komt: het coronavirus tast ook je brein aan. Een professor kwam met zijn team echter tot een ander besluit.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More