Logica voor verplichte vaccinatie zorgpersoneel is compleet zoek

Ken je GIGO? Neen, GIGO is geen nieuwe mascotte voor de vaccinatiecampagne voor peuters en kleuters, maar een acroniem.

Het staat voor ‘Garbage in, garbage out’ (met als afkorting GIGO, als een woordspeling op de term FIFO First In, First Out uit voorraadbeheer) en is een uitdrukking uit de informatica en informatietechnologie.

“Garbage in, garbage out” is een uitdrukking die wordt gebruikt om mensen er op te wijzen dat software en regelsystemen alleen maar zinnige informatie kunnen leveren wanneer zij met juiste informatie worden gevoed. Een computersysteem kan nog zo intelligent zijn, wanneer het met onjuiste gegevens wordt gevoed, zal het met zekerheid een onzinnig resultaat genereren.

Vandaag wordt de uitdrukking ook veel gebruikt voor diverse niet-technische aangelegenheden, bijvoorbeeld bij beleidsbeslissingen die tot stand zijn gekomen op basis van onjuiste gegevens. Zoals vandaag tijdens de coronacrisis.

De beslissing in Frankrijk – en allicht binnenkort bij ons – om het zorgpersoneel verplicht te vaccineren is een dergelijke GIGO-beslissing.

Even samenvatten: de oudere en kwetsbare personen zijn ondertussen gevaccineerd en volgens de logica van de virologen dus ook grotendeels beschermd tegen het nieuw coronavirus.

Die oudere personen hebben uiteraard contacten met zorgpersoneel. Daar is een deel niet gevaccineerd. Volgens de logica van de virologen is dat geen probleem aangezien die oudere personen beschermd zijn door dat vaccin.

Nu moet al het zorgpersoneel – vaak jonge vrouwen met een sceptische houding tegenover de coronavaccins – toch verplicht gevaccineerd worden? Om die oudere bevolking te ‘beschermen’, een oudere en kwetsbare bevolking die toch al beschermd is door dat vaccin? 

Er wordt nu geschermd met de deltavariant die door de vaccinatiebescherming zou breken. De laatste gegevens uit Engeland wijzen op een Case Fatality (CF) van 0,2 % voor delta tegenover 1,9 tot 2,0 % voor alpha. Besmettelijker, maar minder gevaarlijk. Zoals een virus volgens de virologen ook evolueert. We hoorden in het begin van de pandemie immers dat het nieuw coronavirus uiteindelijk zou evolueren tot een onschuldig verkoudheidsvirus. Virussen worden in de regel dus besmettelijker, maar minder dodelijk. Is dat nu plots anders?

Vanuit de logica van die virologie is er dus ook geen enkele reden om jonge(re) mensen wettelijk te verplichten om zich te laten prikken. Het is ook niet nodig – hebben we een jaar gehoord – om iedereen te vaccineren. Door eerdere besmettingen en vaccinatie zouden we ondertussen toch al aan die beruchte groepsimmuniteit moeten zitten, of is dat nu ook plots veranderd?

Samengevat lijkt die verplichte vaccinatie toch opnieuw een GIGO-beslissing. Dat is overigens niet de eerste keer.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More