Lockdown is niet goed voor auto’s die op Euro 95 rijden

Rijdt jouw bolide op E10-benzine – 90 procent aardsap, 10 procent bio-ethanol? Lees dan zeker dit even.

Al enkele jaren wordt er een scheut biologische alcohol toegevoegd aan Euro 95-benzine. Dit omdat het beter zou zijn voor het milieu. Maar die ethanol heeft ook enkele nadelen. Hij is bijvoorbeeld niet geschikt voor oudere auto’s. Ethanol bevat ook minder energie dan benzine, waardoor het rendement lager ligt, en het brandstofverbruik bijgevolg iets hoger.

De Nederlandse RAI ziet in deze coronatijden nog een bijkomend nadeel. Bio-ethanol is namelijk hygroscopisch. Het neemt dus vocht op. Door de lockdown staan er heel wat auto’s stil, met als gevolg dat de benzine langer in de tank blijft zitten. Voorlopig is er nog geen probleem volgens RAI, maar als de lockdown nog wat langer gaat duren, zou dat voor problemen kunnen zorgen.

Wanneer er teveel water in de brandstof zit, gaat dit zich samen met de alcohol op de bodem van de tank nestelen. Daardoor kan de brandstoftank gaan roesten. De klopvastheid van de benzine zal ook minder worden, waardoor die dan weer niet meer zo goed is voor je motor.

 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More