Ligt het sluiten van de scholen vrijdag op tafel?

Er is geen ruimte meer voor twijfel.

Het lijkt erop dat de Britse variant een gamechanger is. Er heerst onrust in het onderwijs omdat er steeds meer bewijs is dat de hogere besmettelijkheid van het virus de kinderen betrekt in de pandemie. Je kan je de vraag stellen of het ooit anders is geweest. Nuja, met achterom kijken, los je niets op. De drastische maatregelen die Edegem en Kontich namen, hebben de ogen geopend en zijn een verontrustend precedent. De sluiting van de scholen – preventief – ligt daarmee op de onderhandelingstafel. Experten schuiven vier maatregelen naar voren om dat te voorkomen.

  • Inzetten van meer sneltests. Meten is weten, snel weten, is voorkomen. Sneltests detecteren niet alles, maar helpen wel om uitbraken in de kiem te smoren. Eind oktober zijn er 1,1 miljoen van die sneltests aangekocht, maar die zijn amper verspreid. De regering wilde met pilootprojecten ‘oefenen’ en wacht nog op de resultaten. Eind deze maand zou er (eindelijk), een bredere uitrol komen.
  • Verlenging van de krokusvakantie. Uit de epidemiologische rapporten van Sciensano blijkt dat de verlenging van de herfstvakantie effectief is geweest. Minister Weyts wil van die extra week krokusvakantie echter geen verlof maken. Hij pleit voor afstandsonderwijs, zodat de leerachterstand niet groter wordt.
  • Mondmaskerplicht ook voor jonge kinderen, maar de wetenschappers kibbelen. De ene vindt dat mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar zinvol zouden zijn omdat de Britse variant een stuk besmettelijker is. Het andere kamp denkt dat de voordelen te beperkt zijn en niet opwegen tegen de nadelen. Het continu dragen van een mondmasker voor jonge kinderen is niet evident. Daarom ligt het compromis op tafel om kinderen verplicht een mondmasker te laten dragen op plaatsen waar volwassenen dat ook moeten, in het openbaar vervoer en de supermarkt bijvoorbeeld. Op school zouden de kinderen ze dan echter niet moeten dragen.
  • CO-2-meters verplicht en een betere ventilatie. Er werden al draaiboeken opgesteld, er is informatie verspreid naar de scholen en er werd budget vrijgemaakt waarmee directies vrijwillig CO2-meters konden aankopen. Maar meer dan een advies is het niet. Als het aan de wetenschappers ligt, moet er nog een campagne komen, video’s met voorbeelden die moeten sensibiliseren. Er zijn ondertussen verschillende studies die aantonen dat je het virus veel minder kans geeft als je de lucht in een ruimte voortdurend ververst.

Wie zei er alweer dat scholen geen probleem zijn?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More