Liggen er 600.000 vaccins te wachten of niet?

“Gaat u de vaccins zelf produceren in uw apotheek?”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werd gisteren in de Kamer op de rooster gelegd over de vaccinatiestrategie en dat leidde tot enkele markante uitspraken. Dat het niet loopt zoals het moet, is duidelijk, maar over het ‘waarom’ lopen de meningen uiteen. Het is wachten op het Rijk van de Vrijheid, maar tegen dit tempo kan het nog jaren duren.

Deze week werd er gefluisterd dat er 600.000 vaccins in wacht staan. Nochtans loopt premier De Croo luidkeels te verkondigen dat zo snel mogelijk vaccineren, dé manier is waarop we uit deze crisis raken. Hoe komt het dan dat er ruim een half miljoen dosissen niet meteen in Belgische schouders worden gespoten?

“Ze zijn in transit”, zegt Taskforce-voorzitter Dirk Ramaekers. Bovendien zijn het er volgens hem geen 600.000 maar slechts 150 à 200.000. Dat ze aan 600.000 komen is volgens Ramaekers omdat er geen rekening wordt gehouden met vertragingen in de registratie. Vanaf dit punt wordt de uitleg het Kafkaiaans ingewikkeld. Er zou een verschil zijn tussen het geleverde aantal en het aantal gezette vaccins. Volgens IT’er, Joris Vaesen schommelt dat aantal tussen vijf- à zeshonderdduizend. Er is een permanente noodstock van 50.000 vaccins en heel wat ziekenhuizen hebben een klein aantal overschotjes die ze op een later moment willen gebruiken. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vermoedt dat in vaccinatiecentra kleine aantallen AstraZeneca-vaccins blijven liggen tot een dag later, omdat dat vaccin makkelijk bewaarbaar is. Bovendien zou zo’n twee procent verloren gaan door foutjes bij het optrekken of gebroken flacons. Vele kleintjes maken één grote. En dus – kan je nog volgen? – komen we volgens Ramaekers uit op een stock van boven de 200.000. Dan toch? “Maar er zijn zeker geen half miljoen dosissen in transit.” Gelukkig.

Samengevat er liggen enkele honderdduizenden vaccins te wachten. En dat ligt dan weer aan het feit dat de uitnodigingen voor vaccinatie pas worden verstuurd als de vaccins daadwerkelijk zijn geleverd?

Nu goed, het bracht N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter ertoe om minister Vandebroucke om tekst en uitleg te vragen. Depoorter, die ook apotheker is, vindt dat de vaccinatiecampage te traag gaat. Zij vroeg de minister waarom hij enkele weken geleden dan niet is ingegaan op een aanbod van het Indische SII (Serum Insitute of India) om tot anderhalf miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin aan te kopen. “Op twintig dagen kunnen we in Vlaanderen alle 65-plussers inenten. De vaccinatiecentra staan klaar om 100.000 prikken te zetten per dag, maar we krijgen maar 100.000 vaccins per week.”

Antwoord van Vandenbroucke: “Het virus test ons geduld, maar ik heb ook de indruk dat het onze zin voor realisme test. U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de miljoenen en miljoenen vaccins die daarvoor nodig zijn dan in uw apotheek geproduceerd hebben? Wat is dat nu?”

Vandenbroucke vindt de opmerking bovendien niet ernstig en wijst Depoorter erop dat we in Europees verband de bevolking van vaccins voorzien en dat AstraZeneca hem vertelde dat het aanbod uit India malafide was.

Antwoord van Depoorter: “Natuurlijk zou ik ze niet maken in mijn apotheek, maar ik zou wel zoeken of ik ze kan vinden, en ik zou onderzoeken of die vaccins uit India toch niet goed zouden kunnen zijn. Onze paracetamol en onze pacemakers komen uit India, waarom onze vaccins dan niet?”

Wordt vervolgd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More