Liever een Engelse boer dan een pedante Vlaamse auteur

Naar men mij vertelt was gisteren de tweede – en gelukkig al laatste – aflevering te zien over enfant terrible Johan Anthierens. Voor de jongeren: Johan was iemand die graag tegen de schenen schopte, liefst al schrijvend, maar als het moest ook in het echt.

Zoals ik hier al eerder schreef had ik bij de aankondiging al beslist om bewust niet te kijken. Tijdens de eerste aflevering heb ik nog eens een paar passages van een boek van Johan gelezen. Het viel me toen in Het Belgische domdenken op dat Johan eigenlijk een dichter is.

Misschien moet ik toch een woordje uitleg geven over mijn motivatie om niet naar die minireeks over Johan te kijken. Je zou kunnen argumenteren dat ik Johan afval door niet te kijken naar die reeks over hem, maar zo zou Johan het beslist niet zien. Waarschijnlijk zou hij zelf niet eens tevreden geweest zijn met die reeks over hem. Guinevere – zoals Canvas aankondigde in een perstekst – spreekt met Brigitte Raskin, Tom Lanoye, Marcel Vanthilt, Hugo Camps, Peter Vandermeersch, Joël De Ceulaer, Mia Doornaert, Marc Reynebeau en Karl Van den Broeck. Zeg nu zelf: voor die mensen verspil je toch geen belangrijk uur van je leven?

Aangezien mijn partner van boeren houdt (ze leeft al bijna dertig jaar samen met een West-Vlaming) beslisten we unaniem (voor zover je met 2 unaniem kunt zijn) om op de schitterende reeks Born Mucky: Life On The Farm af te stemmen (Discovery Channel). De Engelse countryside ziet er immers prachtig en idyllisch uit: uitgestrekte weilanden met grazend vee of tarwe zover het oog kan zien. Maar het boerenleven is – net zoals bij ons – niet alleen maar romantiek. Met de voedselprijzen onder druk en steeds extremere weersomstandigheden, is het ook voor de Engelse boer hard werken met veel onzekerheid. Toch kozen boerenzonen Ally, Tom en Ian (op de foto) ervoor om het werk in het familiebedrijf over te nemen toen hun vaders ermee stopten. Zij vertegenwoordigen de nieuwe generatie boeren van Engeland en staan centraal in die serie Born Mucky: Life On The Farm. De drie boeren hanteren allemaal een verschillende werkwijze, maar één ding hebben ze gemeen: ze geven nooit op. Boeiende tv, echt waar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More