Libië zoekt concrete oplossing voor geldprobleem van prins Laurent

Prins Laurent is nog steeds op zoek naar zowat 50 miljoen euro Libisch geld. Dat Monseigneur zich hiermee steeds meer in een politiek wespennest bevindt, wordt elke dag duidelijker.

Het laatste nieuws was ronduit negatief voor de prins. Hij heeft voorlopig geen recht op dat geld. Toch is er nog hoop voor de jongste zoon van Albert en Paola. Volgens Taher El-Sonni (°1972, Mezdad) Libisch ambassadeur bij de VN, is er bij de Libiërs bereidheid om het prinselijke dossier tot een goed eind te brengen. El-Sonni in Knack: “We zullen wel een oplossing vinden voor de schadevergoeding van de prins.” Dat is goed nieuws voor de prins die al jaren jaagt op die Libische miljoenen.

Voor de Belgische staat is El-Sonni een pak harder. Libië’s ambassadeur bij de VN Taher El-Sonni vertelde de veiligheidsraad op 28 januari nog dat “sommige Belgische overheidsinstellingen” hadden geprobeerd bijna 50 miljoen dollar in beslag te nemen als compensatie voor zaken tegen de Libische regering. “Wij houden de Raad verantwoordelijk voor deze ernstige schending staan”, vertelde hij toen. El-Sonni verklaarde in Knack ook dat hij België hiervoor zelfs voor de rechtbank kan dagen. Die kans is klein. Dergelijke zaken worden diplomatiek opgelost.

De discussie doet wel denken aan de polemiek van 2011. Toen had Laurent op eigen houtje een ontmoeting georganiseerd met de toenmalige nummer twee van de Libische ambassade in België en de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties. Beiden waren toen tegenstanders geworden van de Libische leider Moammar al-Khadaffi.

Laurents mentor Steve Davignon moest toen sussen in de media. Wat de contacten met Libische diplomaten betreft, bevestigde Davignon dat die contacten te maken hadden met een deels mislukt herbebossings- en milieuproject dat Laurent in Libië had opgezet. Volgens Davignon waren er destijds (in 2005) contacten met de Libische autoriteiten, maar is het project om financiële redenen aan Libische kant gestopt. “De vzw heeft betalingen gedaan, moest terugbetaald worden, maar dat is niet gebeurd.”

Na ontwikkelingen in Libië in 2011 is er daarover volgens Davignon vanuit de Libische ambassade contact gezocht met prins Laurent. Volgens Davignon had de prins zich toen beter afzijdig gehouden en doorverwezen naar de politieke verantwoordelijken. “Maar er was een gebrek aan voorzichtigheid (vanwege de prins)”, dixit Davignon in de media toen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More