Leven op een andere planeet?

Wetenschappers zijn ‘in de wolken’ met de ontdekking van waterdamp op een exoplaneet.

Op planeet K2-18b heeft men water(damp) ontdekt. Het is voor het eerst dat men water vindt op een planeet buiten ons zonnestelsel. Een planeet die bovendien binnen een levensvatbare zone rond haar ster draait.

Daarmee is deze ontdekking bijna het equivalent van de ontdekking van Amerika in 1492 toen men leven vond aan de andere kant van de zee. Er is een wedloop bezig naar het vinden van buitenaards leven. De vraag is niet langer ‘of’ er leven is, maar ‘wanneer’ we het zullen ontdekken.

Met deze ontdekking van buitenaards water, is die vraag zo goed als beantwoord. Water wordt beschouwd als een essentiële voorwaarde voor leven. In het geval van planeet K2-18b kloppen de verhoudingen tussen planeet en ster en zou ze levensvatbaar kunnen zijn.

K2-18b is een exoplaneet, daarmee bedoelt men dat het een planeet is die zich buiten ons zonnestelsel bevindt en rond een ster draait. Ze krijgt ook nog eens het label ‘superaarde’ of zeg maar dat ze een massa heeft die niet groter is dan die van Neptunus en niet kleiner dan die van de aarde. Ook dat zou een voorwaarde voor buitenaards leven kunnen zijn.

De planeet bevindt zich op 110 lichtjaren van ons. Voor astronomen om de hoek, in werkelijkheid is dat 110 jaar lang zich verplaatsen met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde. Als je een afspraak wilt maken, ben je nog wel even onderweg dus.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More