Leopold II splijt Koninklijke Schenking

De Tijd rapporteerde als eerste dat econoom Geert Noels zijn ontslag had aangeboden aan de voorzitter van de beheerraad van de Koninklijke Schenking.

Volgens de krant lagen diverse onenigheden aan de basis van dat ontslag. Bronnen bevestigden aan De Tijd dat Noels ook niet meer kon leven met disfuncties en achterhaalde geplogenheden bij de Schenking. Een principiële discussie had te maken met de figuur van Leopold II. In november 2019 raakte bekend dat de Amerikaanse regisseur Ben Affleck een film zou maken over de misdaden die zijn gepleegd in Congo onder het bewind van Leopold II. Noels stond in de beheerraad alleen met zijn oproep om afstand te nemen van Leopold II. De Tijd: “Integendeel, de meeste beheerders bleken zijn rol in de Belgische geschiedenis eerder te verheerlijken.”

Dat laatste is overigens niet vreemd. Die Koninklijke Schenking bestaat vandaag immers door een beslissing van Leopold II. Naar aanleiding van zijn vijfenzestigste verjaardag besloot koning Leopold II om de onroerende goederen die hij daarvoor had verworven en ‘die bijdroegen tot het natuurschoon’, aan het land te schenken. Hij liet dat op 9 april 1900 per brief weten aan de regering.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More