Léna Situations schreef kleuterboekje

Het is mijn schuld, maar ik had nog nooit gehoord van Léna Situations. Dat komt ervan als je zoals de grootste koning der Belgen (volgens hem) liever boeken van en over Kant leest. In elk geval, de grootste koning der Belgen beweert dat toch aan iedereen die het wil horen. Het zou een interessante discussie tussen hem en mij kunnen opleveren.

Een artikel in De Morgen – dat eigenlijk een vertaling is van een eerder artikel in The New York Times – had het over het fenomeen Léna. Ze schreef een boekje Toujours plus. Ma méthode + = +. Het boekje werd een waanzinnig succes in Frankrijk.

Eerst dit: ik gun het meisje van amper 23 dat succes. De wetten van de boekenmarkt zijn immers ondoorgrondelijk en goede boeken floppen en omgekeerd. En zoals dat tegenwoordig gaat, kun je het eerste deel van het boek online lezen. Dat was wel een enorme teleurstelling. De stelling van het ongetwijfeld sympathieke en zeker bevallige meisje, dat op bladzijde 13 van het boekje in een t-shirt zonder bh en dus met geprononceerde tepels in de lens lacht, is dat een positieve houding een positieve houding bij de tegenpartij oproept. Vandaar + = +.

Niets nieuws dus. Het is een boodschap die al decennia door would be goeroe’s verkondigd wordt. Maar klopt het ook? Dat is eigenlijk niet belangrijk. Het is immers een doeboekje voor kleuters. Je kan bladzijden uitknippen en in je portefeuille steken. Ik wist niet dat jongeren dat nog deden in tijden van slimme telefoons. Je kan zelfs notities maken in het boekje.

Eerst start Léna met een aantal vragen die zo uit Flair weggelopen zijn. Die vraagjes moeten uitmaken of je een positieveling bent of niet. De meeste mensen hebben die vragen niet nodig. Mijn eigen motto is al jaren: Expect for the best, prepare for the worst. Dat hadden onze politici begin 2020 ook beter gedaan als je het geklungel vandaag ziet met de vaccinatiecentra. Léna zou wellicht stellen dat ik te negatief ben, maar ik zie niet goed in hoe een positieve ingesteldheid hier iets aan zou veranderen. 

Het eerste hoofdstuk start ze met de vaststelling dat ze een schorpioen is. Zoals ik eerder schreef: iets voor Flair of Joepie. Daarmee weet je genoeg. Het is best merkwaardig dat dit boekje zo’n waanzinnig Frans succes geworden is. Dat is het echte raadsel. Léna had wel al succes op sociale media. Dat helpt natuurlijk. Maar nogmaals: goed gedaan Léna. Als tienduizenden mensen geld willen uitgeven aan je product, waarom niet. Hopelijk wordt het boekje niet vertaald naar het Nederlands, maar die kans is groot. Gelijk welke uitgever kan probleemloos geld verdienen met dit vertaalproject. Hopelijk verdient Léna ook iets aan de vertaalde boekjes.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More