Lees even dit voor je illegaal ‘Game of Thrones’ gaat downloaden

De Game of Thrones-fans die geen abonnement op Telenet Play willen nemen gaan al snel richting illegaal downloaden. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen werd in de eerste 24 uur na de uitzendig op HBO bijna 55 miljoen keer illegaal gedownload of gestreamed. Op HBO zelf werd de aflevering in de eerste 24 uur ‘maar’ 17.6 miljoen keer bekeken Maar hoe zit het juist met de risico’s van het illegaal downloaden?

Het nieuwe seizoen van Game of Thrones zal waarschijnlijk ook dit jaar weer het meest illegaal gedownloade programma ter wereld worden. Maar hoe illegaal is dat downloaden eigenlijk in België? Tot enkele jaren geleden was het antwoord vrij simpel. De Belgische wetgeving bevatte namelijk een handig achterpoortje in de auteursrechten wetgeving: de thuiskopie. Maar het Europese Hof van Justitie kon zich daar niet in vinden en België moest enkele veranderingen doorvoeren.

Er zijn nog steeds wat onduidelijkheden in de wet voor downloaden voor privégebruik. Zo is het belangrijk dat wanneer je download of streamt dit van een geoorloofde bron komt. Wanneer je dit niet doet, val je niet langer onder de uitzondering en overtreed je dus de wet. De vraag is: wat is een ‘geoorloofde bron’ en wat niet. En ziet de overheid het als een prioriteit om de gebruikers of de aanbieders aan te pakken. Meer uitleg kan je hier vinden.

Maar er is nog een ander risico. Wie de nieuwste afleveringen van Game of Thrones wil gaan downloaden, loopt volgens sommige bronnen de kans op een malware-infectie. Het massaal downloaden van deze en andere series trekt de aandacht cybercriminelen. Die deugnieten willen zich ook graag in je computer nestelen en dit  doen ze  meestal niet met zo’n goede bedoelingen.

Het is dus altijd verstandig om eerst even te bekijken welke bestanden je gaat downloaden. Deze moeten altijd voorzien zijn van .avi, .mkv of .mp4. Men raadt aan om in ieder geval geen .exe-bestanden binnen te halen. En wie volledig op veilig wil spelen bekijkt het uiteraard gewoon via een legale bron.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More