Leerlingen opnieuw geïndoctrineerd door linkse prietpraat over klimaat

Op de website van de Vlaamse overheid werd vandaag een nieuw document gepubliceerd: ‘Doe dan iets. Concept, scenario, teksten, liedjes en spel’.

Deze muziektheatervoorstelling laat ‘op originele wijze’ de probleemstelling rond de klimaatverandering zien. Deze totaalbeleving is bedoeld voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Een metalen frame komt het rustige leven van drie figuren verstoren. De eerste ervaart het ding als iets vreemds en onbekends. Hij wil het weg. Een tweede springt erop en gebruikt het als barricade, als een ware activist. Een derde weet de aanwezigheid van het frame zo uit te leggen dat hij er voordeel uithaalt.

Het document is geen lesmap in de eigenlijke zin van het woord. Het is wel een opsomming van verschillende thema’s rond klimaatproblematiek en –uitdagingen die in de voorstelling aan bod komen. Deze thema’s kunnen uitgewerkt worden in de klas in een gesprek, een les of een project. Daarbij verwijzen ze geregeld naar de MOS-begeleiders die de onderwijzers verder kunnen helpen met lesmateriaal rond dit onderwerp, workshops, achtergrond en lezingen. MOS staat voor Milieuzorg op School.

In de lesmap komt het klassieke patroon van de linkse indoctrinatie naar voor. Politici en diplomaten worden afgeschilderd als windverkopers. “Nr 2 komt speechen. Is hij een diplomaat? Een politicus die zich boven het geheel stelt? Hij verkoopt in elk geval veel bla bla bla… Hij grijpt het klimaatprobleem aan om zelf in de belangstelling te staan.”

Enkel de activist komt goed uit de verf. Uiteraard worden ondernemers eveneens afgeschilderd als boosdoeners. “De fabriek van weleer, die rookt meer en meer. De productie groeit aan, een ware orkaan Rijkdom en geld, het enige dat telt. De planeet, ons bestaan verziekt langzaam aan.”

‘Doe Dan iets’ is volgens de bedenkers “geen antikapitalistisch manifest”. Het is volgens hen niet de bedoeling om economie en ‘de fabrieken’ te beschuldigen. Ondernemingen, bedrijven en economie zijn noodzakelijk. Anderzijds staat een scène in de voorstelling wel voor de ongebreidelde groei van economie, de blinde uitbreiding van productie en consumptie, ten bate van geld en met grote gevolgen voor het milieu en ook voor het klimaat.

Het is spijtig dat niet verteld wordt aan de leerlingen dat de lucht in Vlaanderen vandaag veel gezonder is dan een kwarteeuw geleden en dat de inspanningen voor het klimaat vooral door innovatieve ondernemers gedaan worden.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More