Lakse aanpak in België bij Chinese app TikTok

Vorig jaar startte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in Nederland een onderzoek naar TikTok. De AP wijst hierbij op de kwetsbaarheid van kinderen omdat zij zich minder bewust zouden zijn van de gevolgen van hun handelen, ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media. De AP onderzoekt nu of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende gewaarborgd is in de TikTok-app.

TikTok is een socialemedia-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. De filmpjes kunnen een lengte hebben van 3 tot maximaal 30 seconden. Ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt. Moederbedrijf ByteDance werd in 2012 opgericht door Zhang Yiming en startte in september 2016 in China met de app Douyin.

Volgens bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR) is er geen probleem in België. Michel: “Verschillende nationale toezichthoudende autoriteiten hebben reeds een onderzoek naar TikTok geopend en er werd in juni 2020 binnen het Europees Comité voor de gegevensbescherming een taskforce ter zake opgericht.”

De Belgische Gegevensbeschermingsauthoriteit GBA pleit volgens Michel voor een gemeenschappelijke Europese aanpak en is op dit ogenblik dus niet van plan om een afzonderlijk onderzoek naar TikTok te openen. Dat geldt ook voor andere applicaties voor kinderen. Over de besprekingen binnen de voornoemde taskforce kan de GBA volgens Michel momenteel geen verdere toelichting geven.

Michel antwoordde hiermee op een schriftelijke vraag en terechte bekommernis van volksvertegenwoordiger Steven Matheï (CD&V).
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More