Laat je niets wijsmaken over het nut van lockdowns

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Heb jij soms twijfels bij het beleid, maar hou je je mond omdat je denkt: ‘ach, de experts en politici zullen wel over informatie beschikken die ik niet heb’? Daar zullen wij eens bij helpen, zie. Wij plozen voor jou tientallen wetenschappelijke studies uit, en vatten ze hier samen. Zo ben je goed geïnformeerd, en lijkt het voor jouw omgeving plots alsof je een doorwinterde viroloog bent. 

Vorige week deden we dat hier al voor de langetermijneffecten van lockdowns. Deze keer gingen we na of lockdowns überhaupt wetenschappelijk verantwoord zijn. Gaat die maatregel wel echt de virusverspreiding tegen? 

Soms vatten we een onderzoek samen en soms citeren we interessante passages. Maar elke keer geven we een link naar het onderzoek. Op die manier voorkom je de beschuldiging dat je informatie van onbetrouwbare websites haalt. 

Want we hebben al gemerkt dat dit één van de favoriete tactieken is van mensen die volledig in de maatregelen geloven: ‘elke criticus is een samenzwerings-gek’. Niet dus hé. 

Wat je vooraf moet weten

Het was ook voor ons verrassend hoe magertjes het pro-lockdown bewijs was. Veruit de meeste onderzoeken die uitkwamen bij ‘lockdown is een goed idee, en erg nodig’, zijn gebaseerd op computermodellen. Het vergelijken van dat soort modellen (die trouwens nog niet empirisch getest zijn), met resultaten in de echte wereld is nuttig. Het geeft context. Maar het is zéker geen informatie waar een beleid op mag gebaseerd worden. Laat staan zo’n ingrijpende maatregelen.

Aan de andere kant heb je studies waar het nut van de lockdown in vraag wordt gesteld, of zelfs volledig ontkend wordt. En het is jammer genoeg duidelijk dat die over het algemeen veel robuuster, grondiger, en empirisch meer onderbouwd zijn.

Nu, aangezien deze periode ook voor de experts volledig nieuw is, is het maar logisch dat ze fouten maken.
Maar het is daarom dus erg belangrijk dat we het allemaal van kortbij opvolgen. 

Omdat de hoeveelheid onderzoeken zo gigantisch is hebben we ervoor gekozen om er tien uit te lichten. Voor de gemakkelijkheid hebben we de essentie telkens ook nog even in het vet aangeduid.

Resultaten 

Tegen de gewoonte in beginnen we deze keer met de resultaten.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More