Kunnen we morgen door de tijd reizen?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

In strips, boeken en films wordt er naar het verleden en de toekomst gereisd alsof het niks is. Ook onze nieuwe P-babe van de maand zou eens graag een tijdreis maken, zo vertelde ze ons. Misschien kunnen we dat morgen wel echt. Of overmorgen. Of helemaal niet? Over een Einstein-theorie en zo.

Natuurlijk is door de tijd reizen mogelijk.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Einstein heeft dit gezegd en als er ooit één knappe kop op deze aardkloot heeft rondgelopen, dan is hij het toch wel zeker. De oude rakker ontdekte dat de tijd iets trager gaat wanneer men beweegt, als dat men stilstaat. Een voorbeeld: je stapt in Brussel op een hogesnelheidstrein met een horloge om je pols. Je spoort naar Parijs én onmiddellijk terug naar Brussel. Wanneer je arriveert in Brussel, zal je zien dat er op je polshorloge minder tijd verstreken is dan op de stationsklok.

Of je zal het niet zien, eigenlijk. Omdat dit verschil slechts een fractie van een honderdste seconde bedraagt. Maar stel dat die trein zou reizen aan 99,99 procent van de lichtsnelheid, dan zou dat verschil wel merkbaar worden. Als iemand een ruimtecapsule kan bouwen die deze snelheid kan halen, dan zijn we aan het tijdreizen. Tel maar na: stel dat we daarmee gedurende tien jaar in een enorme cirkel rond de aarde vliegen, is onze planeet 99,99 procent van onze gereisde tijd ouder geworden. Wie een wormgat weet te vinden, of omheen een zwart gaat vliegen, kan zelfs tientallen jaren door de tijd reizen in enkele uren. Maar aan de andere kant is dit wel zeer riskant natuurlijk: één klein stuurfoutje aan de rand van zo’n zwart gat en je vindt jezelf nooit meer terug, daar in het donker.

Straffer nog, misschien zijn er nu al wel tijdreizigers onder ons. In een filmpje van Laurel en Hardy, opgenomen in 1928, is een toevallige passante te zien, pratend in iets dat wreed hard op een gsm lijkt. Of die kerel in Kiev, die er in 2006 rondloopt in ouderwetse kleren en een antieke camera om zijn nek. Omdat hij nogal verward overkomt, vraagt de arm der wet zijn identiteitsbewijs. Dat blijkt uitgereikt te zijn in 1948. De politie denkt met een malloot te maken te hebben en brengt hem naar een psychiatrische instelling. Daar vertelt hij aan een zielenknijper dat hij in 1932 werd geboren. Da’s nogal vreemd, aangezien hij eruit ziet als een twintiger. “Het is 1950”, gaat de man verder. “En ik loop met mijn vriendin door de straten van Kiev. We nemen hier en daar een foto. Plots zie ik een UFO en luttele seconden later lijk ik wel rond te lopen in de toekomst. Alles is zo anders.” De foto’s op zijn toestel worden ontwikkeld. Daarop is inderdaad het Kiev van 1950 zichtbaar. Op de laatste foto zelfs de UFO waarvan sprake. Later verdwijnt de man spoorloos in de psychiatrische kliniek. Veiligheidscamera’s registreren hoe hij zijn kamer in gaat, waar hij nooit meer uit zal komen. Hoe de man weer verdween is vooralsnog een raadsel. Niet via de deur, want dan had men het gezien. Ook niet via het raam, want daar hingen tralies voor. Allicht terug naar 1950 geflitst.

Regelrechte bullshit, volgens andere wetenschappers. Zij beweren dat Einstein er glad naast zat en moet men sneller dan het licht gaan, wil men doorheen de tijd reizen. En het licht te snel af zijn, dat is dan weer onmogelijk. Dat hebben wetenschappers uit Hong Kong onlangs aangetoond. Zij produceerden in hun laboratorium een foton – een enkel lichtdeeltje – en ontdekten dat dit deeltje, zelfs in een vacuüm, nooit sneller kan reizen het licht. Daaruit concludeerden ze dan weer dat de lichtsnelheid, de snelheidslimiet van het universum moet zijn. Oftewel: het is volstrekt onmogelijk om de lichtsnelheid te doorbreken. En als dat onmogelijk is, dan is het eveneens onhaalbaar door de tijd te reizen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More