Kunnen cafés en restaurants begin januari weer open?

“Kans bestaat dat België als eerste de horeca weer heropenen.”

Van de slechtste leerling van de corona-klas zijn we plots een Europees voorbeeld geworden en scoren we als een primus in de aanpak van de crisis. Ondanks hevige druk van een sputterende economie, heeft de regering beslist om de geleverde inspanningen van de afgelopen weken niet te vergooien met extreme versoepelingen tijdens de feestdagen.

Onder de huidige maatregelen zouden we 10 januari onder de veilige drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag duiken. Volgens Coronacommissaris Pedro Facon – die zich over de exitstrategie buigt – is het dan nog drie weken wachten vooraleer er kan versoepeld worden.

Maar niet iedereen ziet het zo somber in. In ‘HLN LIVE’ zegt biostatisticus Geert Molenberghs dat het wel eens sneller zou kunnen gaan, als we opoffering van Kerst en Nieuwjaar kunnen verteren. “Er kunnen altijd wel dingen gebeuren en hopelijk in de goede zin”, aldus Molenberghs. “Onze cijfers evolueren gunstiger dan in de buurlanden en de kans bestaat dat wij als eerste in de rij staan om de horeca te heropenen.” De horeca-sector heeft al voorstellen klaar zoals groen licht in de corona-app, als voorwaarde om de horeca te betreden.

De vraag is of De Croo de politieke moed zal hebben om aan de druk van de economie te blijven weerstaan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More