‘Ku Klux Klan, une Histoire américaine’

Gemaskerde haat.

Historische documentaire van David Korn-Brzoza over de oudste terroristische groep in de VS: de Ku Klux Klan. Een verhaal van 150 jaar vol haat, racisme en horror.

In 1865 stichtten enkele veteranen van de Amerikaanse Burgeroorlog de geheime Ku Klux Klan. Al snel verviel de organisatie in geweld, met talrijke moord- en lynchpartijen. Na een eerste interventie van Washington viel de Ku Klux Klan uiteen, maar in 1915 was hij weer sterker dan ooit. De KKK was antimigratie, anticommunistisch, antisemitisch en antikatholiek. Bijna vier miljoen Amerikanen zouden lid worden van de organisatie. Door schandalen en de economische crisis van de jaren 20 was de KKK verzwakt en na de Tweede Wereldoorlog hield hij uiteindelijk op te bestaan.

Maar, als reactie op een sterker wordende burgerrechtenbeweging won de Ku Klux Klan weer aan macht, wat leidde tot een nieuw hoogtepunt van haat en geweld in de jaren 60, met de aanslag op de kerk in Birmingham en de moord op burgerrechtenactivisten. Na de jacht door de FBI waren er in de jaren 70 nog maar een paar duizend Ku Klux Klan-leden over. Een nieuwe leider, David Duke probeerde de Klan tevergeefs een nieuw imago te geven. In het Amerika van Trump worden de KKK en andere racistische groeperingen opnieuw sterker en sterker.

CANVAS / 27 april , om 22:50 23:45 : ‘Ku Klux Klan, une Histoire américaine’

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More