Kroniek van de aangekondigde roze trui

Bevestigt Remco Evenepoel vandaag wat hem al jaren wordt voorspeld?

Het is niet makkelijk om Remco Evenepoel te zijn. De jongen wordt prematuur op handen gedragen en gepiloteerd tot het grootse wielertalent sinds Merckx. ‘HLN’ draait (nu al) een docureeks over hem en volgt de renner in de Giro van bij zijn zijn voorbereidingen tot aan de finish in Milaan. Dat legt natuurlijk enorm veel druk op zijn schouders. Doch, Remco beschikt over een stevige dosis relativerende Vlaamse nuchterheid.

Straks rijdt Remco een lastige Giro-rit in de Apennijen. Hij staat derde in het klassement, op 20 seconden van roze trui Filippo Ganna. Straks weten we of hij echt een berg op kan. Straks weten we of zijn wereld roze kleurt. De laatste zestig kilometer gedragen zich gelijk de coronacijfers, op en neer. De beslissing valt wellicht op de Colle Passerino, iets meer dan vier kilometer lang met stijgingspercentages tot zestien procent.

De meet ligt niet op de top. De renners mogen eerst nog een kilometer of twee dalen om tot slot een kilometer lichtjes te klimmen. In zijn commentaar doet de huidige leider Ganna uitschijnen dat het opluchting zou zijn om de roze leiderstrui kwijt te spelen: “Als we het roze verliezen, moeten we de trui ook niet meer verdedigen.”

Meteen een waarschuwing voor Remco. De trui pakken is één, ze op 30 mei nog dragen in Milaan is twee. Doch bij de Deceuninck–Quick-Step relativeren ze dat. “Een roze trui kost energie, maar een leidersplaats geeft ook een energieboost aan het team.”

Schrijft Evenepoel vandaag geschiedenis. Zoja, dan kan je dat niet volgen op onze nationale zender, maar vanaf 12 uur op Eurosport.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More