Kroniek van de aangekondigde lockdown

“Totale lockdown is bespreekbaar.”

Het scenario dat moet leiden naar een totale lockdown is bijna voltooid. Wetenschappers zetten een nooit eerder vertoond offensief in, zodat een volledige lockdown straks zonder volksopstand kan worden afgekondigd. Door een politieke bril bekeken is dat ook de enige optie. Politici doen graag beloftes, maar ze verbreken staat niet in hun woordenboek. Alleen de kappers weer sluiten en de winkels dichtgooien, is dan ook geen optie, want dat staat gelijk aan politieke zelfverminking. Er is maar één scenario en dat is het doemscenario, een middel dat het beleid geen andere keuze biedt dan een algemene harde maatregel: de lockdown.

“Mensen hebben nood aan mentale rust. Ik heb de indruk dat sommige experten en politici de eerste willen zijn om met dramatisch nieuws te kunnen komen. Elke expert heeft nu wel al zijn doemscenario gehad”, zegt professor en klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB)in ‘Het Laatste Nieuws’. Zij is voorzitster van de expertengroep rond de psychosociale impact van Covid-19 binnen de Hoge Gezondheidsraad. Zij waarschuwt voor de dagelijkse stroom van doemberichten over het coronavirus. “We communiceren te veel. En dat heeft een nefaste werking op de bevolking”, aldus Van Hoof.

Too little too late, de professor staat te roepen in de woestijn. Onbewust legt zij het (bewuste?) mechanisme van de regering De Croo bloot.

Donderdag vindt er een Europese top plaats, waarop ook premier Alexander De Croo (Open VLD) aanwezig moet zijn. Daarom wordt er in de wandelgangen gefluisterd dat het wel eens sneller zou kunnen gaan dan velen denken en dat de verschillende regeringen in ons land woensdag in plaats van vrijdag al zouden samenkomen. Dan ligt er een rapport van coronacommissaris Pedro Facon op tafel. Dat rapport zal de mening zijn van de experten en welke maatregelen zij voorstellen voor de hele samenleving. Twee keer raden wat theoreticus Facon zal neerleggen? De virologen willen aan de noodrem trekken en pleiten voor een korte periode in complete lockdown. Ook binnen de politiek is dat geen taboe meer.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More