Kritische vragen over Egyptische eigenaar van Euronews

Tussen 2014 en 2018 ontving de zender Euronews in totaal 122 miljoen euro van de Commissie, wat neerkomt op een gemiddelde van 24,4 miljoen euro per jaar.

Euronews is een meertalige nieuwszender, opgericht in 1993 in Lyon, die het nieuws vanuit een Europees perspectief probeert te brengen. Bij de zender werken 500 journalisten van 30 verschillende nationaliteiten.

Media Globe Networks van de Egyptische familie Sawiris is voor 88 % eigenaar. De resterende 12 % is eigendom van de publieke omroepen: CT (Tsjechië), CyBC (Cyprus), ENTV (Algerije), ERT (Griekenland), TT (Tunesië), NMA (Egypte), France Télévisions (Frankrijk), PBCU (Oekraïne), PBS (Malta), RAI (Italië), RTBF (België), RTE (Ierland), RTP (Portugal), RTR (Rusland), RTVSLO (Slovenië), SNRT (Marokko), SSR (Zwitserland), TVR (Roemenië), TV4 (Zweden), YLE (Finland), Métropole de Lyon, Département du Rhône, Région Auvergne-Rhône-Alpes, ADMIC (Abu Dhabi)

Een vast deel van de programmering wordt besteed aan berichtgeving over de Europese Unie. Euronews wordt hiervoor dus door de EU gesubsidieerd.

Dit betekent dat de private zender voor een derde uit EU-fondsen wordt gefinancierd, en dat terwijl de meeste EU-burgers niet eens de mogelijkheid hebben het tv-programma te ontvangen. Bovenstaande informatie is ontleend aan een antwoord op een vraag aan het directoraat-generaal Parlementaire Onderzoeksdiensten (EPRS).

Dit roept volgens sommige parlementsleden vragen op over de achtergrond van Euronews, ook in verband met het feit dat de voortzetting van de financiering van de zender door de Commissie nog steeds open is en of financiering al dan niet zal of moet worden nagestreefd.

Vooral het feit dat 88 % van Euronews nu in handen is van een niet-Europese financiële holding die verbonden is aan de Egyptische zakenman Naguib Sawiris roept vragen op. Sawiris werd in 1954 geboren. Hij is volgens Forbes miljardair.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More