Kritische vraag over Frank Robben in parlement ketst af door nietszeggend antwoord van Michel

Vandaaag was er een kritische vraag over Frank Robben in de Commissie Justitie. Robben wordt ook wel de IT-tsaar van de overheid genoemd. In de Commissie Justitie wilde PVDA-PTB van Staatssecretaris Michel weten wat het standpunt is van de regering. Volgens PVDA-PTB centraliseert Robben de quasi-totaliteit van de gegevens van de Belgen. Robben beheert direct of indirect 17 miljard transacties per jaar. De partij heeft het ook moeilijk met het cumuleren van diverse functies van Robben en zijn vergoeding (volgens PVDA-PTB jaarlijks tussen 356.000 en 376.000 euro).

Michel antwoordt dat hij niet bevoegd is voor het grootste deel van de activiteiten van Robben. Bovendien vindt de Staatssecretaris dat de partij zich te negatief opstelt in de kader van de coronacrisis. PVDA-PTB is niet tevreden met het antwoord en “maakt zich nu zelfs nog meer zorgen”.

Robben geldt al sinds jaren als de machtigste man in de gezondheidssector. Hij stuurt de digitale activiteiten aan van Sociale Zaken en Volksgezondheid en hij startte ook het contactonderzoek op. Eerder rezen er vragen over mogelijke belangenvermenging en zijn ‘tirannieke’ aanpak. De Franstalige partijen PS en Ecolo (toen in de oppositie) stelden zich eerder ook al vragen over de man.

Robben staat al sinds 1991 aan het hoofd van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, die hij zelf oprichtte, en is daarnaast ook de drijvende kracht achter tal van digitale omwentelingen binnen de overheid. Zo staat hij bijvoorbeeld aan het hoofd van het eHealth-platform van de federale overheid, waarop zorgverleners medische gegevens kunnen delen.

Bij het losbarsten van de coronacrisis kreeg Robben volgens Knack een zitje in de taskforce van federaal minister Philippe De Backer. “De 59-jarige topambtenaar hield mee de pen vast voor het koninklijk besluit dat het wettelijk kader voor het contactonderzoek regelt, en dat gegevens bijhoudt in een gecentraliseerde databank.”


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More