Kritische Franstalige vragen over nieuw Vlaams Agentschap Justitie

Woensdag krijgt bevoegd minister Van Quickenborne in de Commissie voor Justitie 2 kritische vragen van Franstalige kamerleden over het nieuwe Vlaamse agentschap Justitie en de impact op het federale niveau hiervan.

Vlaams minister Demir werft de komende maanden immers 128 nieuwe ambtenaren aan. Dat heeft de Vlaamse regering onlangs beslist. Die mensen worden mee ingeschakeld in het nieuwe agentschap Justitie, dat in totaal ongeveer duizend medewerkers zal hebben. Het agentschap is een samenvoeging van alle diensten die vandaag al met Vlaamse justitie bezig zijn, maar verspreid over de bestaande ministeries zitten.

Vlaanderen is immers maar voor enkele aspecten van Justitie bevoegd, onder meer voor slachtofferbegeleiding, werkstraffen en elektronisch toezicht via enkelbanden. Dat laatste via het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht. Door die diensten samen te voegen, hoopt Demir meer efficiëntie te creëren. Ze wil ook het beleid binnen die bevoegdheden uitbreiden, onder meer om slachtoffers van intrafamiliaal geweld beter te begeleiden. En er komt ook een verbindingsofficier met de federale veiligheidsdiensten.

Justitie is vandaag vooral een federale bevoegdheid. Maar Demir gaat ervan uit dat na 2024 nog meer aspecten naar de deelstaten zullen gaan, bij een eventuele staatshervorming. “Daar moeten we klaar voor zijn”, aldus Demir. “Met een apart agentschap zijn we beter voorbereid.”

Kamerleden Sophie Rohonyi van DéFI en Philippe Goffin van MR hebben beiden een vraag ingediend over de oprichting van dat Vlaams agentschap Justitie en de regionalisering van Justitie. Het is uitkijken naar het antwoord van de minister, meer bepaald over die verbindingsofficier.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More