Krijgt Donald Trump gelijk over de oorsprong van Covid-19?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

In het voorjaar van 2020 werd in en rond het Witte Huis de Wuhan-lab theorie gepusht. Verschillende topambtenaren probeerden Donald Trump en Mike Pompeo in die richting te sturen. Uiteraard namen beide heren deze retoriek graag over, ondanks het feit dat er niet voldoende bewijs was.
Gek genoeg is deze mogelijke oorzaak van de pandemie ondertussen de meest waarschijnlijke geworden.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een deel van wat je hier zal lezen is speculatie. De kans is zelfs groot dat het voor altijd speculatie zal blijven.
Momenteel kan niemand buiten China immers met honderd procent zekerheid zeggen waar het virus vandaan komt. En het is onwaarschijnlijk dat die informatie ooit naar buiten komt.

Wat ondertussen wél duidelijk werd, is dat die vraag (‘waar komt het virus vandaan?’) in het kabinet Trump gebruikt werd als diplomatiek wapen. Ze zagen het als een mogelijkheid om terug te duwen op het internationale toneel, nadat China berichten begon te verspreiden dat het virus op een Amerikaanse basis zou gecreëerd zijn.

Uit documenten en mailverkeer van toen blijkt nu dat ze hierrond heuse ‘talking points’ opstelden voor de president. Dat zijn voorgekauwde zinnetjes, vaak oneliners, die het goed doen in de media.

Daarin beschuldigden ze China dus van het verdoezelen van de pandemie-oorsprong. ‘De Chinese overheid wist dat het virus uit een onderzoeksfaciliteit in Wuhan kwam’, ‘ze proberen het toe te dekken’, dat soort dingen.
Op die manier wilden de ambtenaren diplomatiek in het offensief gaan. Het doel daarvan was volgens hen om internationale toegang te krijgen tot die faciliteiten, zodat een deftig onderzoek kon gevoerd worden.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More