Krijgen zij die eerder positief testten pas later het coronavaccin?

“Tien procent van de bevolking is al bestand tegen het virus.”

In België tellen we ondertussen net geen 600.000 positieve gevallen. Mensen die het virus hebben doorgemaakt hebben in theorie antistoffen aangemaakt. Je kan je de vraag stellen of deze groep niet meteen vooraan in de rij moet gaan staan voor vaccinatie.

In Nederland ligt dat onderwerp ter discussie. Daar werden er 570.000 besmettingen geteld, maar volgens de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ligt dat aantal veel hoger. Zij schatten dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders inmiddels beschermd zijn tegen het coronavirus, omdat ze al eerder besmet zijn geweest. Het is nog niet bekend hoe lang mensen beschermd zijn na een infectie. Sommige mensen raken voor een tweede keer besmet, maar dat is volgens de RIVM zeldzaam.

Wetenschappers gaan ervan uit dat als 60 tot 70 procent van de bevolking immuun is, men kan spreken van groepsimmuniteit. Omdat corona minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld de mazelen, hoeven er minder mensen antistoffen te hebben om groepsimmuniteit te halen. Voor de mazelen ligt die grens rond de 95 procent. Op dit moment zou 10 procent van de bevolking bestand zijn tegen het virus.

Blijft de vraag wie eerst een prik moet krijgen, en wie kan wachten.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More