Koninklijke Schenking boekte ruim 1,5 miljoen euro winst in 2019

De Koninklijke Schenking (KS) heeft de cijfers over 2019 eindelijk gepubliceerd. De gegevens waren al in het voorjaar van 2020 gekend, maar werden nu pas vrijgegeven.

De Koninklijke Schenking is een autonome, openbare instelling met een eigen rechtspersoonlijkheid en is in theorie financieel onafhankelijk. In de praktijk wordt al eens afgeweken van die regel. De bekendste bezittingen zijn het park en het kasteel van Laken, de koninklijke serres te Laken, de kastelen van Stuivenberg en Ciergnon, het Dudenpark te Vorst en het Arboretum te Tervuren.

Een deel van de bezittingen staat ter beschikking van de koninklijke familie, zoals het park van Laken, de kastelen van Belvédère en Ciergnon, de villa’s Clémentine of Schonenberg (foto), maar andere goederen zoals Stuivenberg, Fenffe en kantoorgebouwen in Brussel of landbouwgronden worden verhuurd om de Schenking inkomsten te bezorgen.

Wat de ‘gewone begroting’ betreft, bedroeg het totaal van de ontvangsten in 2019 net geen 7,5 miljoen euro. Het ging vooral om huurgelden en goederen in eigen beheer uitgebaat. In vergelijking met 2018 stegen de ontvangsten met 7,24 %.

Het totaal van de uitgaven bedroeg in 2019 iets meer dan 6 miljoen euro. De personeelsuitgaven waren de grootste post. In vergelijking met 2018 daalden de uitgaven wel met 5,67 %.

In de ‘buitengewone begroting’ bedroeg het totaal van de ontvangsten zowat een half miljoen euro. De uitgaven klokten in 2019 af op 319.000 euro.

Het resultaat (winst) van de Koninklijke Schenking bedroeg in 2019 dus ruim 1,5 miljoen euro. In 2018 was er nog een verlies van een miljoen euro.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More