Koning verliest bijna hoofd in Leuven

Bij een controle van de gevel van het gotische stadshuis ontdekte de stad Leuven schade aan acht beelden die zich boven de dakgoot bevinden. Zo was het hoofd van het beeld ‘koning’ losgekomen en vertoonden andere beelden barsten. De schade wordt op dit moment grondig hersteld.

Het Leuvense stadhuis, parel van de gotiek én icoon van de stad, kent een lange bouwgeschiedenis. De bouw nam maar liefst dertig jaar in beslag, van 1439 tot 1469. Eind vijftiende eeuw waren de kraagstenen onder de nissen al versierd met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Maar er stonden nog geen beelden in de nissen. Die werden pas tussen 1841 en 1880 geplaatst.

“Elk beeld is met een stalen haak aan de gevel vastgemaakt. Door het roesten van deze verankeringshaken ontstonden er barsten in de sculpturen en kwamen enkele delen los. Dit gebeurde bij vier standbeelden: ‘koning’ en ‘kleine profeet’ (zijde Naamsestraat) en ‘Jezus, Ecce Homo’ en ‘oude man’ (zijde politiecommissariaat). De losgekomen delen zijn uit veiligheidsoverwegingen weggenomen en liggen nu op de zolder van het stadhuis, in afwachting van herstelling. Het beeld ‘koning’ vertoont de meeste schade en is daarom voorlopig verankerd met een spanband”, legt schepen Dirk Vansina uit.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More